Најновије

МОГЕРИНИ: Балкан има капацитет, али...

Висока представница за спољну политику и безбедност ЕУ Федерика Могерини изјавила је данас да Западни Балкан има снагу да победи постојеће изазове уколико буде подржан веродостојним евроинтеграционим процесом.

Федерика Могерини (Илустрација: Правда)

Могерини је, долазећи на састанак Савета министара спољних послова ЕУ, најавила да ће Западни Балкан бити важна тема данашњих разговора у Бриселу.
- Известићу министре данас, а касније током недеље и премијере о ситуацији која јесте пуна тензија и која је изложена унутрашњим, регионалним, али и глобалним изазовима. Али то је регион који има капацитет и снагу да реагује и заустави тако нешто под условом да постоји веродостојан евринтерациони процес, а то је наш део посла. Од Савета министра, али и лидера ЕУ очекујем да изразе јасну и јаку подршку Западном Балкану у циљу његове кредибилне евроинтеграционе перспективе - рекла је шефица ЕУ дипломатије пред састанак Савета министра којим она председава.
Могерини ће известити европске министре и о разговорима које је имала са представницима власти, опозиције, паламентарцима, цивилним друштвом и студентима током своје прошлонедељне ”балканске туре”.
У Савету ЕУ наводе да ће ова расправа послужити као ”увертира” разговорима које ће председници држава и влада ЕУ водити о Западном Балкану када се буду у четвртак и петак састали на самиту у Бриселу.
Очекује се да Савет ЕУ усвоји данас закључке који ће бити основа за извештај који ће лидери 28 земаља чланица усвојити о Западном Балкану на самиту 9. и 10. марта у Бриселу. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА