Најновије

"ЈУРИШ НА РАЈХСТАГ": Немци бесни, Русе баш брига: Ово је наша територија, можемо да радимо шта желимо! (ВИДЕО)

Упркос критикама немачке владе, Русија је спровела у дело план за изградњу реплике Рајхстага, који је недавно и "освојен".

Јуриш на "Рајхстаг" (Фото: Јутјуб)

Руско Министарство одбране је још у фебруару најавило да ће у тематском парку "Патриот", у Кубинки, у околини Москве, направити минијатурну реплику берлинског Рајхстага, која ће, према речима министра Сергеја Шојгуа, имати за циљ да покаже младима како се осваја зграда и преживљава у рату.
Најава је наишла на критике у Берлину и немачкој савезној влади. Док је представница владе Улрике Демерс ову идеју описала као "изненађујућу", посматрачи су овај предлог, најављен уочи 23. фебруара, Дана бранилаца отаџбине, окарактерисали као малу провокацију на рачун Запада и очигледан покушај владе у Москви да подстакне буђење патриотског расположења међу младима.
- Напади појединих немачких политичара не само да су зачуђујући, већ намећу питање какав став заправо имају према творцима Трећег рајха од 1933-1945 - узвратио је представник руске војске Игор Канашенков, истичући да је пројекат важан симбол победе над Хитлеровом Немачком.
- Подизање црвене заставе на згради националсоцијалистичког Рајхстага у мају 1945. јесте један од најзначајнијих симбола победе над немачким националсоцијализмом - рекао је он.
"Драматизација"
Док се тенк полако пење уз брег, одјекује експлозија бомбе. Диже се дим, а неколико метара даље људско тело лети у ваздух. Из звучника се пролама победничка музика: "Јахање Валкира" Рихарда Вагнера.
- Јуриш на Рајхстаг! - виче мушкарац у војној униформи у воки-токи.
Гледаоци седе на самој линији фронта, а 100 метара даље је мала зграда - "Мини Рајхстаг". На крају представе, на крову зграде вијори се црвена застава.
Симболика сцене је позната сваком Русу: на чувеној фотографији црвеноармејца Јевгенија Халдеја приказано је неколико совјетских војника, који су после битке за Рајхстаг маја 1945. подигли заставу на уништеној згради. Модел потпуно уништеног Рајхстага у огорченој борби постаће саставни део војно-историјског тематског парка.
Будућност Мини-Рајхстага
Да ли ће Мини-Рајхстаг редовно бити "освајан" за сада није познато, јер је Шојгуов портапрол изјавио да је направљен само за војну изложбу.
У Русији Мини Рајхстаг има многе присталице. Николај, који носи генералску униформу, сматра да је тематски парк посебно важан за васпитавање омладине.
- Тако ће млади поново научити да цене домовину. Знаће зашто су се њихови дедови жртвовали - рекао је он и оцењио критике из Берлине као апсурдне.
- Овде у Русији можемо да радимо шта хоћемо. Ово је наша територија.
Спектакл је видело око 10.000 људи, међу којима и мала деца, ђаци и студенти. Када је више од 1.000 статиста у униформама Црвене армије отворило ватру пред кулисама Црвене армије, и Шојгу је био на трибинама.
Парк "Патриот" је финансирало руско Министарство одбране. Отворен је 2016. и коштао је око 300 милиона евра. На овом месту, љубитељи рата могу да учествују у фиктивним биткама инспирисаним стварним догађајима.
- Желимо да покажемо колико је рат ужасан - каже Дмитриј Чубаров, портпарол приватног универзиета "Синергија", који је помогао историјским саветима и опремио парк.
Прочитајте ОВДЕ зашто Немци тврде да је руска копнена војска најјача на свету. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА