Најновије

ЈЕЗИВА ПРЕТЊА АЛБАНАЦА: "Ако умре Зијадин Села, умреће и Македонија!"

Заступник Алијансе за Албанце Зијадин Села најтеже је повређен када су демонстранти упали у зграду Собрања у четвртак увече у Скопљу.

Сукоби у Скопљу (Фото: Јутјуб)

На фотографијама које су се зачас прошириле друштвеним мрежама види се Села како лежи потпуно крвавог лица.
Корисници друштвених мрежа кажу да се Села бори за живот, али то није проверена информација. Ипак, ова фотографија изазвала је бес људи на интернету, а све је више оних који прете државним ударом ако албански заступник умре.
- Очекујемо грађански рат уколико Села умре - објавио је један корисник Твитера на албанском. 
На Фејсбуку се појавила порука да ће "уколико Зијадин Села умре, умрети и Славомакедонија". Међу коментарима налази се и онај да су током напада на Селу "македонски фашисти узвикивали 'проклети Албанци'". 
Полиција је саопштила да је ситуација у центру Скопља нормализована, након што је у центру македонске престонице у протестима повређено између 77 и 100 људи. Неки су и у болницама, углавном с лакшим повредама. 
Сада на улицама Скопља полиције готово да нема, преноси телевизија Н1. Медији су синоћ пренели да демонстранти дижу шаторе испред Собрања, као и да долазе из свих делова Македоније, али како преноси Н1, чији је репортер на месту збивања, стање је мирно. Све партије позивају на мир, а данас се очекује састанак на који је шефове странака позвао председник Македоније Ђорђе Иванов. Неизвесно је да ли ће састанака бити, као и ко ће им присуствовати, јер су двојица од четворице лидера нове парламентарне већине повређена. 
Министарство унутрашњих послова Македоније саопштило је да су евакуисани преостали посланици тамошњег парламента. 
- Повређени посланик Зијадин Села евакуисан је из Собрања и специјалним возилом превезен у Ургентни центар - наводи се у саопштењу. 
Око зграде Собрања су постављене металне барикаде, јавља МИА. Грађани Македоније, који месецима протестују против могућности да СДСМ Зорана Заева са албанским партијама формира нову владу, у шаторима су преноћили испред зграде Собрања. 
Према проценама скопских медија, испред Собрања било је више од 50.000 људи. 
Они се противе избору Талата Џеферија из албанске партије ДУИ за председника парламента и сматрају да је то учињено противно Уставу и закону. 
У прогласу који су проследили свим медијима и страним амбасадама у Скопљу наводи се да је народ показао да брани демократију у Македонији и да је показао већи степен "разумности", као и намеру "да се иде до краја", односно да "нема одступања", пренели су скопски медији. 
У македонском Собрању од шест сати по подне дешавала се права драма, у којој су демонстранти, након што је парламентарна већина изабрала Талата Џаферија за председавајућег парламента, упали у зграду и напали и раскрварили главе лидера СДСМ Зорана Заева и потпредседника те странке Дамјану Манчевском, а теже је повређен посланик Алијансе за Албанце, Зијадин Села, јавили су тамошњи медији.  Погледајте ОВДЕ биланс жртава у Скопљу. Извор: index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како су изгледали синоћни сукоби код Собрања у Скопљу:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА