Најновије

КРВАВА НОЋ У МАКЕДОНИЈИ: Ово је биланс жртава јучерашњег сукоба у Скопљу

Ситуација у центру Скопљу је нормализована, саопштио је јутрос македонски МУП, након што је синоћ у центру македоснке престонице у протестима повређено између 77 и 100 људи.

Крвава ноћ у Македонији (Фото: Јутјуб)

Македонски МУП је на сајту објавио да је до 23:30 сати синоћ 77 грађана затражило лекарску помоћ, док РТС јавља, позивајући се на македонску полицију да је у синоћњим нередима у Скопљу повеређене 102 особе повређене, међу којима 22 полицајца и тројица посланика.
Присталице Николе Груевског поставиле су шаторе испред зграде Собрања да би ту заноћили.
У прогласу који су вечерас проследили свим медијима и страним амбасадама у Скопљу наводи се да бране демократију у Македонији и исказали намеру "да се иде до краја", односно да "нема одступања", пренели су скопски медији.
Македонска полиција је испразнила зграду Собрања, светла у њој су погашена, а пред свим улазима у парламент налазе се припадници полиције и око зграде су постављене металне барикаде.
У македонском Собрању се од 18 сати синоћ одвијала истинска драма, када су батинаши ВМРО ДПМНЕ након што је парламентарна већина изабрала Талата Џаферија за председавајућег парламента, упали у зграду и напали и раскрварили главе лидера СДСМ Зорана Заева и потпредседника те странке Дамјану Манчевском, а теже је повређен посланик Алијансе за Албанце, Зијадин Села, јавили су тамошњи медији. Заев је лакше повређен у песничењу. Више о томе читајте ОВДЕ.
Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ) саопштио је да ће "одговарати за угрожавање живота људи сви они који су учествовали у насиљу у парламенту", преноси МИА.
"Крваво насиље у парламенту резултат је насиља на које је у претходном периоду позивао (лидер ВМРО-ДПМНЕ и бивши премијер) Никола Грувески, као и провокација, мржње, подела које су подстицали Груевски, (председник Македоније) Дјорђе Иванов, (председавајући Собрања) Трајко Вељаноски, посланичка група ВМРО-ДПМНЕ и њихови сарадници и они који их подржавају", наводи се у синоћњем саопштењу. Гори Македонија. ОВДЕ погледајте жесток сукоб полиције и демонстраната на улицама Скопља.
Извор: Агенције, Слободен печат

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА