Најновије

ПОТОП У НОВОМ САДУ: Школа потонула под воду, аутомобили роне као подморнице! (ВИДЕО)

Нови Сад су нешто после 12 часова прекрили тамни облаци толико да је завладао мрак на улицама, а потом је уследила олуја праћена грмљавином, ледом и провалом облака.

Потоп у Новом Саду (фото: Фејсбук видео принтскрин)

У Основној школи "Светозар Марковић Тоза" на Детелинари је прекинута настава јер је вода поплавила горње спратове, па је дошло и до прекида струје. Како се незванично сазнаје, настава ће бити обустављена и у среду, а за четвртак ће накнадно бити саопштено. За сада нема информација да је још нека школа морала да прекине са наставом због кише. Према извештајима репортера 021.rs, као и самих грађана, десетине улица у Новом Саду и даље су поплављене и отежано је кретање саобраћаја у свим деловима града, као и приградским насељима. Саобраћај се тренутно не одвија у Индустријској.
Лед који је падао је зависно од дела града био величине кликера, али је негде био интезивнији па су улице буквално побелеле.
За сада нема информација о обустављању саобраћаја, али возила ГСП-а касне на свим линијама.
Грађани сведоче да кола у појединим улицама на Детелинари, Сателиту, Центру, Новом насељу, Подбари и Клиси пролазе улицама које имају и до пола метра воде.
Неколико аутомобила је остало под водом испод подвожњака.
На снимцима и фотографијама се виде да су под водом и неке од највећих улица у граду као што су Булевар Европе и Булевар ослобођења.
У Новом Саду је за око два сата падавина пало око 50 литара кише по квадратном метру, што је количина која у просеку падне месечно у мају, који је један од најкишовитијих месеци у години.
Подаци које је 021.rs добио из "Водовода" показују да је највише проблема било на Детелинари и Клиси, док су поједини делови града, као Футог или Ветерник, прошли са слабијим падавинама.
У "Водоводу" су за 021.rs навели да су њихове екипе реаговале на локацијама које су скоро увек погођене падавинама, као што су "кадице" код надвожњака у Партизанској и Кисачкој улици.
Дванаест интервентних екипа "Водовода" је на терену и раде на прочишћавању када у Темеринској и Кисачкој, и код "Меркура". Екипе овог предузећа, уз подршку ВД "Шајкашка" такође раде на отпушавању сливничких одвода, контроли пумпи, али и на лоцирању критичних тачака.
"Пало је преко 52 литра кише по м2 за два сата, а градска мрежа може да прими око 20 литара по м2, па су због тога и настали проблеми. Радимо пуним капацитетом, помагали смо да у једној кући у Улици Јована Храниловића не дође до поплаве, и позивам све грађане који имају проблеме да се јаве градској комуналној инспекцији путем телефона на број 4872 – 444, 4872 - 520 и 4872-530 и Управи за ванредне ситуације-оперативном центру Нови Сад на број 1985", навео је члан Градског већа за комуналне послове Владимир Стојковић.
Такође, ватрогасци су примили више позива за испумпавање воде из подрума појединих кућа и зграда у Новом Саду.
Иако је киша наставила да пада, очекује се да до вечери саобраћај свуда буде нормализован, јер је ипак потребно неко време да канализациона мрежа прими оволику количину воде.
Иначе, данашње падавине ипак нису тако велике, јер је 25. маја 2015. године пало дупло више. Конкретно, тада је пало чак 142 литре по метру квадратном и то у Ковиљу, у Футогу нешто више од 100 литара, а на целој територији Новог Сада између 80 и 90 литара за неколико сати. У Србију стиже опасан циклон, читајте ОВДЕ. Извор: 021.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА