Најновије

ОБРТ? Словенци тврде да знају какав је план водећих држава света у вези с Косовом

Веома интересантна је оцена Међународног института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане, а уочи ванредних парламентарних избора на Косову и Метохији 11. јуна.

Један од протеста у Приштини (Фото: Јутјуб)

Наиме, они кажу да је "план водећих држава света да се са политичке сцене Косова елиминише већина актуелних лидера, међу њима и актуелни косовски председник Хашим Тачи".
У анализи под називом "Косово: Наговештај тектонских промена на политичкој сцени", ИФИМЕС подсећа да још увек нису успостављени Специјални суд и тужилаштво за ратне злочине, који би процесуирао и наводе из истраге Савета Европе о трговини људским органима, иако је покрајинска скупштина још априла 2014. усвојила нацрт Закона о ратификацији међународног споразума између Косова и ЕУ о мисији ЕУ за владавину закона, којим се предвиђа формирање тог суда и тужилаштва.
"Без утврђивања истине последично нема остваривања правде и постизања помирења на Косову. После потписивања бриселског споразума план водећих држава света је да се са политичке сцене Косова елиминише већина актуелних лидера, међу њима је и актуални косовски председник Хашим Тачи", сматрају у љубљанском институту.
У анализи се наводи да "због катастрофалног стања у косовском правосуђу није могуће процесуирати починитеље ратних злочина, носиоце организованог криминала и корупције".
"Језгро криминала на Косову налази се у Агенцији за приватизацију, у сфери јавних тендера, у јавним компанијама, контроли царина… Криминал на Косову вуче корене још од владе у егзилу", оцењује ИФИМЕС.
Подсећа се да на прошлим парламентарним изборима 2014. Тачи обећао отварање 200.000, а Иса Мустафа 120.000 нових радних места, а да је "уместо тога дошло до новог таласа масовног исељавања са Косова у земље западне Европе".
"Актуелна влада у последње четири године није успела да реши ниједно кључно питање за Косово, а отворила је три кључна питања за напредак: решавање демаркационог споразума о граници између Косова и Црне Горе, формирање Заједнице Српских општина (ЗСО) и оснивање Војске Косова", стоји у анализи.
ИФИМЕС оцењује и да су "косовске власти до сада имале занемарљиве успехе у борби против корупције и организованог криминала".
"Према оценама аналитичара, Косово представља својеврстан рај за криминалце због ослабљеног деловања институција и снажних веза између политичких и криминалних структура. Илустративан је случај Насера Кељмендија, против којег се води судски процес у Приштини због оптужби за убиство. Наиме, Кељменди је један од водећих нарко дилера у Европи, који се због тога налази на америчкој ''црној листи''", наводи љубљански институт.
Поводом формирања предизборних коалиција на Косову, ИФИМЕС наводи да истраживања јавног мњења на Косову показују да ће се политичка битка на предстојећим изборима водити између покрета Самоопредељења и коалиција окупљених око ЛДК и ПДК.
"Неопредељени бирачи су мишљења да је потребно казнити актуалну владу (ЛДК - ПДК) што може довести до тектонских поремећаја на косовској политичкој сцени и доласка на власт Самоопредељења и њеног неформалног лидера Аљбина Куртија... Таква ситуација може да доведе до потпуне елиминације председника Косова Тачија, који је због тога ушао у коалицију са Рамушом Харадинајем (ААК) и Фатмиром Љимајем (Нисма), својим најљућим политичким противницима, како би покушао да спасе што се спасити може и тиме показао да му је једини циљ останак на власти", оцењуне институт.
ИФИМЕС додаје да се "очекује да бирачи казне такву непринципијелну коалицију која је оптерећена бројним хипотекама и која је до сада већ имала прилику да покаже шта може учинити за Косово".
"Због тога не треба да изненади будући успех покрета Самоопредељења", наводи ИФИМЕС и додаје да не би требало да изненади могућност да једног дана дијалог између званичног Београда и Приштине окончају Александар Вучић и Албин Курти (Самоопредељење)", стоји у анализи.
Наводи се да ће се тако "питање оснивања Заједнице српских општина (ЗСО), демаркација границе између Косова и Црне Горе, као и оснивање Косовске војске по свему судећи решавати у пакету", при чему ће "званични представници мањинских заједница имати значајну улогу".
Прочитајте ОВДЕ и зашто постоји могућност да исламски верници клањају испред Скупштине Београда?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Некадашњи политички противници често спајају своје интересе у коалиције, поготово уочи избора.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА