Најновије

НАГОВЕШТАЈ ВЕЛИКОГ РАТА: Иранска војска се групише у Сирији да дочека америчке командосе, и Руси спремају војну интервенцију

Министарство спољних послова Ирана је осудило израелске упаде у Сирији у суботу, а извештаји указују да Иран разматра распоређивање копнених снага како би се супротставили потенцијалној америчкој интервенцији у тој земљи.

Америчка војска (Фото: army.mil)

Израелски авиони су ударили у подручје у близини међународног аеродрома у Дамаску у четвртак, наводно складиште оружја којим управља либанска Хезболах милиција.
“Није било никакве сумње да су упади имали за циљ слабљење сиријске легитимне владе и у складу са јачањем Такфири терориста који су се приближили уништењу и поразу у борбама из дана у дан,“ рекао је портпарол иранског Министарства спољних послова Бахрам Касеми, преноси новинска агенција Фарс.
Он је рекао да су напади били кршење суверенитета Сирије.
“Према томе, напади су прекршили међународне законе и прописе,“ рекао је он.
Коментари који прате извештаје новинске агенције Табнак, која је повезана са бившим командантом моћне иранске Револуционарне гарде (ИРГЦ), указујући да расте забринутост Ирана због повећања америчких војних активности на северној граници Јордана.
У чланку се каже да би израелски напади на Сирију могли бити почетак велике офанзиве против те земље од стране коалиције, укључујући Израел, САД и арапске државе.
“Постоје повећане активности на југу Сирије које указују на припреме за напад преко Јордана и Израела, и уз помоћ оружаних група,“ писало је.
Други чланак исте новинске агенције каже да су руски и ирански војни званичници информисали сиријског председника Башара ал Асада да су они спремни да пошаљу копнене снаге да интервенишу у тој земљи у случају такве ситуације.
Новинар и сиријски опозиционар Асад Хана је раније овог месеца на твитеру написао да су америчке снаге постављене и у приправности су на јужној сиријској граници са специјалним снагама Јордана.
Још један извештај такође указује да се здружене снаге припремају за улазак у јужну Сирију из Јордана, иако наводно са циљем борбе против Исламске државе.
У интервјуу за Вашингтон пост, краљ Абдулах од Јордана је рекао да је забринут због присуства ИРГЦ снага широм границе на југу Сирије.
“Били смо веома експлицитни са Русима, као и Израелцима, да долазак недржавних актера ка нашој граници неће бити толерисан,“ рекао је он у интервјуу.
“Мислим да смо дошли до разумевања са Русима.“

Аутономија у јужној Сирији?

Иран је стао у одбрану свог савезника у Сирији након обрачуна са анти-владиним демонстрацијама 2011. године.
ИРГЦ су изгубиле више од хиљаду бораца у Сирији, борећи се против опозиционих снага иза којих су стајали САД, Катар, Турска и Судијска Арабија.
Према извештајима мештана у Дамаску, утицај Ирана у про-владиним областима је проширен до те мере да они ефикасно доминирају и политичком и војном сценом у земљи, уз Асадовог другог верног савезника, Русију.
“Ово је моја домовина. Али ја сам овде грађанин другог реда,“ рекао је бизнисмен говорећи за новине Гардијан.
“Сиријци су сада други. Иранци су први. А Руси су богови.“
Према речима Абдела Бари Атвана, пишући за новине  Rai al-Youm, Дамаск је наљутио план који је изнела група од 22 сиријских опозиционих активиста у Истанбулу, који је позивао на успостављање аутономне области на југу Сирије. Влада види такозвани Хоуран пакт као први корак у федерализацији Сирије.
Првенствено Асадова влада види Јордан иза те шеме, заједно са САД, као средства за обезбеђивање граница и за Краљевину и Израел.
Извештаји су такође показали да су амерички војници почели да се гомилају на северној граници Сирије.
У петак, командант прокурдске Народне заштитне јединице (YPG) је изјавио да ће америчке снаге почети да прате ситуацију на северној граници Сирије са Турском, након прекограничне ватре између YPG и турских снага.
Портпарол Пентагона, капетан Џеф Дејвис, је такође изјавио у петак да је америчка војска распоређена дуж границе.
“Настављамо да позивамо све укључене стране да се фокусирају на заједничког непријатеља ИД,“ рекао је он новинарима.
Пораст америчке војске дуж северне и јужне границе Сирије је забринуо Дамаск и Техеран, пре свега због недавног драматичног преокрета у политици Трампове администрације о тој земљи, са ваздушним нападима покренутим против Шаријат ваздушне базе након напада хемијским оружјем против побуњеника у Идлибу.
“Током америчке председничке кампање, ирански лидери – укључујући врховног вођу Алија Хамнеја – су давали неуобичајене ласкаве опаске о тадашњем кандидату Доналду Трампу,“ написао је Ахмед Мајидар, директор  IranObserved  пројекта на Институту Блиског истока. “Ирански војни лидери, нарочито, су се надали да ће Трампов позитиван поглед на руског председника Владимира Путина и противљење војној интервенцији у иностранству, допринети иранском плану у Сирији и на ширем Блиском истоку.
“Али тај опрезни оптимизам се променио у растућу забринутост у Техерану откако је Трамп ступио на дужност у јануару и усвојио агресивну политику према Ирану, наметањем нових санкција против иранског програма балистичких ракетам, обнављањем блиских веза са Вашингтоновим традиционалним сунитским савезницима на Блиском истоку, и ширење обима америчког војног ангажмана у Сирији и Ираку.“
Руски батаљон "Туран", састављављен од бораца из читавог бившег СССР-а, извршио је десант на Хајат Тахрир, који контролише Ал Kаиди блиска група Ал Шам. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА