Најновије

СЕКТЕ У СРБИЈИ СВЕ ОПАСНИЈЕ: Ево иза којих организација се крију и како врбују чланове! (ВИДЕО)

Српска православна црква донела је пре неколико дана одлуку да се при Светом синоду оснује посебно одељење за борбу против секти.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

Стручњаци упозоравају да секте данас делују суптилније, крију се иза различитих неформалних организација, а мета су социјално-угрожене категорије којима је потребна нека врста помоћи или подршке. 
Александар Раковић, са Института за новију историју Србије је гостујући на ТВ Пинк рекао да секте данас делују као радијација, улазе у ткиву и разарају га, а ми то не видимо, због чега је важно да се већи број стручњака бави овом темом.
- Лице секти се променило у односу на деведесете године прошлог века, сада делују суптилније, а поента је отети људима душу. Секте разарају српски народ - навео је Раковић и додао да се у сваком моменту у јавности промовишу разне технике иза којих се крије намера да се људи увуку у верску секту.
Раковић је указао да секте уносе проблеме у породицу и разарају је, због чега је неопходно велико разумевање и подршка. 
- Биће интересантно како ће одељење Светог Синода СПЦ организовати свој рад. Верујем да ће поред свештеника, бити укључени и експерти, јер без њихове помоћи се тешко може одговорити на изазове - навео је Раковић.
Он је указао да се секте крију и иза појединих неформалних организација за промоцију "здравог начина".
Члан Европске федерације за праћење рада секти Зоран Луковић је указао да су секте данас неформалне групе, а не организације на које смо раније навикли, које своје идеје промовишу и врбују чланове на друштвеним мрежама, путем публикација и мисионарских писама. 
- Секте људима пружају наду и веру да ће се стање поправити - указао је Луковић и објаснио да секте иду трагом наших проблема, прате наше потребе и показују пут којим се проблем може решити. 
Луковић је указао и да људи нису довољно информисани о томе које верске организације нису секте.
- Суботари, односно адвенитисти су већ 10 година конфесионална верска заједница, они су прихваћени и немам право да говорим о њима као о секташима - истакао је Луковић и указавши на нерешено питање протестантских заједница. 
Највише злоупотреба има у области помагачких професија, указао је Луковић, наводећи да су људи у сектама добровољне жртве
Прочитајте ОВДЕ и како су српски студенти дочекали на ФПН "Жене у црном"?
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Документарац који разоткрива секте које делују у Србији.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА