Најновије

ЗАХАРОВА ИЗНЕЛА ЈАСАН СТАВ: Енергетска блокада Крима је терористички чин

Енергетска блокада Крима, коју су организовали украјински екстремисти уз прећутну сагласност кијевске власти, је терористички чин, изјавила је на конференцији за новинаре портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Марија Захарова (Фото: РИА Новости)

Она је подсетила да је „енергетска блокада Крима, коју су уз прећутну сагласност украјинске владе организовале екстремистичке организације „Десни сектор“ и такозвани „Меџлис кримско-татарског народа“ директним терористичким чином — детонирањем стубова далековода, руска страна квалификује као намерни тероризам. „Желим да кажем онима који не знају да основни међународни правни документи, на којима стоје потписи европских држава, конкретно држава ЕУ, наводе да се намерно оштећење цивилне инфраструктуре сматра терористичким чином“, истакла је Захарова. „Наравно, нисмо видели међународну реакцију ни минималне осуде“, додала је она.

Одлуку суда УН по тужби Украјине проучавају надлежни руски органи

Одлуке Међународног суда УН по тужби Украјине тренутно проучавају надлежни органи и институције, рекла је Захарова.
„Дана 19. априла Међународни суд правде пресудио је по захтеву за увођење привремених мера у вези са тужбом Украјине против Русије о примени међународне конвенције о сузбијању финансирања тероризма и Међународне конвенције о укидању свих облика расне дискриминације“, подсетила је она. „Што се тиче Међународне конвенције о борби против финансирања тероризма, у овој фази суд је утврдио нетачним оптужбе Украјине да Русија није испунила своје обавезе по том споразуму“.
Говорећи о одлуци суда о расној дискриминацији, Захарова је истакла да је Међународни суд „заузео принципијелан став и није подржао бројне изјаве украјинске стране о наводној агресији и окупацији Крима као оне који се не односе на поступак и није подржао ниједну привремену меру — теза украјинске тужбе тврде да Русија спроводи политику брисања културног идентитета украјинске и кримско-татарске заједнице“.
„Конкретно, у тексту одлуке суда нема ни речи о репресији и прогону кримских Татара и Украјинаца који живе на Криму од стране Русије, као и о захтеву да се укине забрана меџлиса кримско-татарског народа“, додала је она. 

О предлогу за истрагу хемијског инцидента у Сирији

Москва је забринута због одсуства реакције Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) о руском предлогу да се истражи инцидент наводне употребе хемијских средстава у сиријском граду Хан Шејхуну, изјавила је Захарова. „Веома смо забринути због недостатка адекватне реакције ОЗХО о предлогу Русије да се у Сирију пошаље мисија састављена од стручњака ове организације“, рекла је она. „Чињеница да западни партнери на сваки могући начин блокирају слање такве мисије уверава нас да њима не треба истина“, додала је она.Захарова сматра да налази о употреби хемијског оружја „без одласка на вероватно место хемијског напада, више личе на анализу коју су смислили екстремисти из сиријске опозиције“. „Кривце треба тражити међу онима који су заинтересовани за ескалацију ситуације, у које не спада сиријска влада“, истакла је она. Прочитајте ОВДЕшта је Лавров поручио о односу између Русије и САД. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА