Најновије

У овоме су Срби најбољи у Европи!

Непрофитна међународна организација "Project Implicit", која се у сарадњи са чувеним универзитетом Харвард бави испитивањем друштвених појава, спровела је огромно истраживање нивоа расизма у Европи, са чак 288.076 белих Европљана који су учествовали у анкети. Истраживање је спроведено од 2002-2015. године, а резултатима се понајвише могу похвалити Исланд и Србија.

Србија (Фото: Pixabay)

Учесници у истраживању радили су такозвани тест имплицитне асоцијације (ИАТ), који мери имплицитне расне ставове, како се наводи у истраживању. Услед веома сложеног дизајна самог теста испитаницима је веома тешко да намерно дају одређене одговоре који би утицали на коначан резултат. Многи од испитаника, чак и они који за себе одговорно тврде да имају снажна антирасистичка уверења, на тесту су остварили резултат који имлицира супротно.
- Тест је показао да људи спорије повезују реч црно са речима попут добар или лепо, док се брже повезује са терминима попут лоше и зло - наводи се у извештају.
Резултати су једноставни: што је нека држава ближа нули, то је степен расизма нижи. А у тој категорији само је Исланд са скором 0.37 испред Србије, која има 0.298. На мапи су државе обележене различитим бојама: плава и сива асоцирају на низак ниво расизма, док црвена означава државе у којима је расна нетрпељивост израженија од других.
По овом истраживању, расизам је изражен у Италији, Португалу, Литванији, Бугарској, Словачкој, Украјини и Чешкој.
Истиче се да овај тест не омогућава тачно предвиђање понашања људи, али да његови "укупни резултати стварају шаблон према којем се могу доносити одређени закључци".
"Имплицитни ставови и несвесе асоцијације", које ИАТ истражује, одражавају аутоматске асоцијације нашег ума, као и њихово развијање током година друштвених интеракција.
- Иако ми, као индивидуе, можда немамо расистичка уверења, идеје које повезујемо са појмом расе могу бити производ културе која описује људе различите боје коже на мање или више позитиван начин - наводи се у извештају.
У истраживању се наводи и да је већина испитаника део млађе, космополитске популације која говори енглески језик и добро се сналази на интернету. Погледајте ОВДЕ план Едија Раме да запали југ Србије. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте сјајан видео који приказује све лепоте главног града Србије:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА