Најновије

МИГРАНТИ ЛЕТЕ СА БЕОГРАДСКИХ УЛИЦА: Нема више ширења по центру српске престонице!

После Шида, почело је и размештање више од хиљаду миграната који су месецима у центру Београда.

Мигранти у протестној шетњи у Београду (Фото: Јутјуб)

Први аутобуси отишли су у Адашевце. У прихватном центру у Шиду према подацима Комесаријата за избеглице, остале су само породице с децом, укупно око 300 људи.
Комесаријат за избеглице тврди да су у центрима за азил обезбеђена места за око 1.000 миграната који бораве на београдским улицама. Разговарали су, кажу, и са невладиним организацијама које помажу на терену и са самим мигрантима.
"Ми смо њима рекли где има места који су то центри. Конкретно причамо о Сјеници, Обреновцу, у Крњачу ћемо смештати најчешће децу, имамо места у Адашевцима, Сомбору, Кикинди и у још неким центрима. Мигранти знају где има места, већ су почели да се пријављују и данас су два аутобуса отишла за Адашевце", каже Иван Мишковић из Комесаријата за избеглице и миграције.
У Обреновцу је понуђен смештај за око 250 миграната. Места за по 150 њих има у Сјеници и Адашевцима. У Сомбору је празно око 100 кревета, колико и у Кикинди. Колико је места у осталим центрима, нема информација.
"Ми сутра треба да имамо састанак који треба да дефинише активности заједно са свим релевантним службама у Граду Београду где бисмо направили и конкретан план и ми очекујемо у наредних месец дана да буде приведена крају акција помоћи мигрантима, да буду смештени у прихватне центре", каже Ненад Иванишевић, из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
Да не би било проблема са локалним становништвом, број миграната не сме бити већи од пет одсто у односу на број становника, опомињу у Центру за помоћ тражиоцима азила. Ако је држава вољна да реши проблем, кажу, ни мигранти се неће опирати премештају.
"Ако ви имате довољно капацитета, адекватну стручну помоћ, ако људима објасните све то, ако им приђете на један коректан начин, ви задобијете поверење и ту већих проблема нема. Ми не смемо ни ад хок да предузимамо мере да сада на протест грађана премештамо мигранте из једног места у друго јер то није план. Ми морамо да имамо план и грађани морају о томе правилно да буду информисани", каже Радош Ђуровић из Центра за помоћ тражиоцима азила.
Мигранти који буду ушли у центре ући ће и у азилну процедуру. Самим тим, кажу у Комесаријату за избеглице, имаће обезбеђену храну, смештај, медицинску негу и заштиту која им по закону припада.
Прочитајте ОВДЕ и да ли ће се избеглице трајно населити у Србији? Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мигранти у протестној шетњи у Београду.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА