Најновије

Да се изјасне Инцко и Додик

Ко су и чиме се баве Валентин Инцко и Милорад Додик? Шта су њихове праве пословне и политичке вокације данас, и да ли су њихови лични и политички утицају тако моћни као што се то у јавности представља?
Аутор: Ђоко Кесић Рећи ћете  да су питања наивна, сувишна, те да Вас доле потписани замајава, да не тумачим све ружне речи које Вам аутоматски ускачу у вокабулар. Одговор је свакако познат, први је Високи представник међународне заједнице у БиХ, а други председник Републике Српске и заправо њен најживљи амблем.
Да ли је то баш тако? Савремени звездознанци ће одговорити да је поменути двојац свако за себе димна завеса за многе криминалне радње у БиХ и РС или, да мало ублажимо, по тумачењу поменутих звездознанаца, они су лоши родитељи  који “својој деци” пишу фалш оправдања за њихове криминале радње!
Познато је да је Валентин Инцко само извршилац налога западних престоница који из Босне у поменуте престонице мора да донесе скалп Милорада Додика и да докаже да је Република Српска царство безакоња, корупције и организованог криминала – да је све то целој БиХ ставило букагиjе на њеном путу у саветлију европску будућност. Господин Високи представник ипак је лоше проценио догађања око зворничке фабрике “Алумина”, спотакао се о онај исти Сенекин камен више пута, чека да “Алумину” сахране Клан и његови сарадници из врха Владе РС и БиХ.
О чему се ради? Валентин Инцко апсолутно контролише вертикалу судску власт у БиХ, под његовом ингеренцијом је и СИПА, али и Високо судско и тужилачко веће (ВСТВ). Као што смо већ писали, “Алумина” одређује судбину Републике Српске, али директно Инцку облачи “Царево ново одело”. Значи скида га голог пред лицем целокупне јавности у БиХ, а бога ми и Европе. Најпре не морамо  да верујемо Зорану Стевановићу, градоначелник Зворника и заклетом борцу против Републике Српске, који се јавно хвали да је Инцко не само његов пријатељ, да га подржава у његовим работама око “Алумине”, односно да он Стевановић, одлучује о важним ставовима и одлукама Валентина Инцка о будућности Бањалуке. Ја не верујем у то, али шта рећи на чињеницу да Милан Тегелтија, председник ВСТВ није суспендовао судију Основног суда у Зворнику која се апсолутно мимо закона ставила на страну фирме “Павгорд”, у том случају се декларисала као адвокат Гордана Павловића пресудивши да “Павгорд” има право да наплати од “Алумине” 155 милиона КМ иако “Павгорд” потражује 122 милиона КМ – додуше непостојећих потраживања. Поменути Тегелтија у име ВСТВ 24. априла суспендује судију Окружног привредног суда Алиду Нађ Мађарац, одмах пошто је саопштила да су потраживања фирме “Павгорд” од  “Алумине”(у случају УКИО банке која одавно не постоји) незаконита, да су заправо криминални чин…Та суспензија госпође Нађ Мађарац је такорећи та, директна порука јавности у Зворнику и Бањалуци, јасан знак да иза ње стоји Високи представник. Ако достојанственик Валентин не реагује у случају судије Јелене Тодоровић из Зворника, онда је тако јасно да баш он стоји иза смене госпође Нађ Мађарац.
Валентин Инцко, ако му је то већ посао, морао је да реагује у случају велике пљачке зворничке фабрике “Бирач” од стране литванских тајкуна, који су из “Бирача” исисали пола милијарде евра? Може то и данас да покрене, али неће. Пљачка од пет стотина милиона евра је страшан криминал, па господине Високи представниче, чиме се ви заиста бавите? Аналогија каже да је Инцко саучесник у овим криминалним радњама, или би морао јавно да реагује, да спере бар мало гараве руке од зворничког блата.     
Ни Милорад Додик, Инцков антипод у актуелном политичком обарању руку, није у бољем положају, а сам је ковач своје Ружне среће. Зашто Додик ћути? Хоће ли коначно скинути паразите с онемоћалог организма Републике Српске?
Зоран Стевановић, високи функционер Додикове политичке странке СНСД и градоначелник Зворника, заједно са својом сенком из сиве зоне Горданом Павловићем, јавно у Влади РС, у судовима у Бијељини и Зворнику, прича како има сагласност Додика “да реше случај “Алумине”. Њихову причу, али из сопствених интереса и за сопствени џеп, прихватају и дају јој већи значај Додикови министри Петар Ђокић и Зоран Тегелија. Као у случају Инцко и Додикови министри не признају одлуке судова, нарочито Окружних (онај у Зворнику за њих је катихизис), не зарезују интересе Републике Српске, не консултују ни премијера ни Министарство правде РС, они једноставно настављају преговоре са Горданом Павловићем и Зораном Стевановићем. Целу причу глатко подмазује наводна сагласност и воља председниак Додика – “рек’о Миле!
И настављају: “Рек’о Миле”!!! праве савршену криминалну рачуницу да новцем грађана РС преузму “Алумину”:Министарство финансија потражује од “Алумине” 11 милиона КМ, Пореска управа РС 12,5 милиона КМ, Фонд ПИО 6 милиона КМ, баш толико и Фонд здравства РС. Њихова идеја је да са тих 35,5 милиона КМ колико РС потражује од “Алумине” преда “Павгорду” на име његових лажних потраживања и на тај начин би Гордан Павловић и Зоран Тегелтија постали већински власници “Алумине”, а Зоран Стевановић, коначно, њен директор. И заиста, све је реалније питање да ли Додик стварно управља Српском, или то раде сецикесе, тајкуни, његови сарадници, тегелтије, ђокићи, стевановићи, на крају- његов су производ. Све поменуто у много чему подсећа на последње године владавине Слободана Милошевића, кад су његови бахати моћници одлучивали уместо њега, потписујући га испод сваког свог рукописа тврдећи да баш он стоји иза свих сумњивих послова у Србији, као што то данас тврде ови Додикови…
Дакле, могли би и Високи представник и Милорад Додик да се изјасне. Јавно да кажу ако имају шта да кажу. У противном, да се не љубимо – растанак се примакао, растанак невесео, криминалан, растанак вредан више деценија робије.
Било би лековито за БиХ за Републику Српску, да кажу Попу поп, а Бобу боб. Уколико то јавно не учине, грађани их већ сутра неће разликовати од ових Павловића, Стевановића, Тегелтија.  Ко влада Српском, Додик или мафија, читајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Инцко игра коло
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА