Најновије

ТРАМП У СВОЈ ТИМ ДОВЕО МИСТЕРИОЗНУ ЖЕНУ: "Она ће разбити Путина!"

Фиона Хил у понедељак почиње да ради у Белој кући. Биће виши експерт за Русију и Европу у Трамповом Савету за националну сигурност. Али, оно што је посебно занимљиво јесте да је Хилова једна од ауторки књиге звучног наслова “Господин Путин: оперативац у Кремљу,” која на 500 страница доноси психолошки профил руског лидера. Књига сеже све до Путинових раних година у КГБ-у па до његовог успона. Трамп ће тако, с госпођом Хил у Белој кући, имати у свом тиму на неки начин сопствени досије Владимира Путина, пише Вашингтон Пост.

Владимир Путин (Фото: kremlin. ru)

Тешко је знати ко заиста води спољну политику Сједињених Држава ових дана, или у којој мери госпођа Хил може да утиче на ставове Трампове администрације поводом Русије. Њена књига нуди једну реалну политичку перспективу Путинових намера и могућности, те заиста ниска очекивања за зближавање како је то Трамп замишљао током председничке кампање. Путин, према ономе што Хилова пише, види Сједињене Државе као злонамерну, неспособну силу која не завређује поштовање али и као препреку у његовом неуморном настојању да врати и прошири моћ руске државе. И своју личну моћ, такође. Величина Русије је његов циљ, али снага Владимира Путина је његово средство.

Шест Путинових идентитета

Књига је први пут објављена 2013., а измењена верзија 2015. У њој се анализирају Путинове преклапајуће особине, анализира се како обликује своју доминацију у земљи и ривалство у иностранству. Хил и коаутор Клифорд Г. Геди с Брукингс Института пишу о 6 Путинових идентитета, који заједно чине његов поглед на свет. Посебно важним сматрају идентитет који Путина подразумева као манипулатора.
- Он је мајстор манипулације информација, сузбијања информација и стварања псеудо информације - пише у књизи. Сматрају га и уцењивачем противника, савезника и страних лидера.
- Он може веровати у потпуности само себи - пишу аутори.
Путин је себе прогласио “слугом државе” у манифесту од 5 хиљада речи који је издао мало пре него што је постао председник.
- Путин је обећао да ће обновити руску државу, заштити руски суверенитет, очувати стабилност и јединство и осигурати националну сигурност - набрајају аутори. Он није, међутим, објаснио како ће то учинити.

Личност аутсајдера

Друга Путинова личност у књизи је названа Путин-историјски човек, у којем пише како Путин користи причу о својим породичним коренима да би се показао правим Русом. Његова породица је у Русији од почетка 17. века, били су у покрајини Рјазан, југоисточно од Москве. Путин своју причу уклапа у руску националну причу. Тако кроз руску посебност наглашава и ону сопствену.
Што се тиче Путинове аутсајдер личности, аутори у књизи напомињу како доста политичких лидера, себе приказују као аутсајдере. Путинова прича је у том смислу поучна. Релативно је скромних корена. Ретко је био у центру пажње током своје ране професионалне каријере. Служио је као КГБ-овац у Дрездену, а током 90-их у Санкт Петербургу, тада је развио културна знања и стекао политичке референце као водећи општински званичник. Његов хумор је неприкладан, шале о тестисима су му специјалност, а воли да прави шоу исмевајући или грдећи своје подређене или олигархе.
“Јавност воли да види како опомиње људе који им се не свиђају језиком каквим они немају прилике иначе да чују.Аутсајдер је прагматичан. Он нема интереса у политици или идеологијама. У систему оптерећеним идеологијом, само аутсајдер може видети његове недостатке.”

Економија му је бојно поље

Путин је приказан и у идентитету слободног трговца због свог умећа договарања.
"Капитализам, према Путиновом схватању, није производња, управљање и маркетинг. То је ценкање и преговарање. Не ради се ту о купцима и радницима. То је проналажење и коришћење рупа у закону.” За Путина је економија бојно поље, наводе аутори.
Као заменик градоначелника Санкт Петербурга, а касније и у Кремљу, користио се методама присиле ослањајући се на познавање личних слабости и финансијских недела својих противника. Било да се ради о локалним политичарима, страним пословним партнерима или рецимо, бившем украјинском председнику Виктору Јануковичу, фокус је на проналажењу и коришћењу слабости. И на крају Путин- службеник. Због својих 15 година у КГБ-у Путин је вешт у проучавању слабости својих мета и комбиновању како их користити.
- Ово је како је он успео да стане на крај руским олигарсима, користећи њихово богатство против њих - кажу аутори.

Нови шеф, нова инспирација за књигу

Није баш потпуно јасно, међутим, има ли Путин прави утисак о САД-у. Зна неколико Американаца, типа Џорџа Буша Млађег и Обаму који му се не свиђају. Хенри Кисинџер му је најдражи међу њима, али можда и немачко порекло има неке везе с тим. Путин САД види кроз нападе на ширење НАТО-а, срамотну интервенцију на Косову и сличне потезе.
- Путин је провео много времена у свом професионалном животу манипулишући истином, манипулишући чињеницама, играњем фикцијом - пише у књизи.
“Он, такође, можемо закључити, није увек у стању да разликује једне од других.”
Фиона Хил, ауторка ове опширне књиге која анализира Путинову личност у понедељак ће упознати новог шефа, Трампа. Можда не тако различитог од овог лидера о којем је написала књигу. Ко зна, можда следећа књига буде баш о новом шефу, закључује ВП. Погледајте ОВДЕ како је Катар ударио шамар Западу. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како је познати милијардер наљутио Путина:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА