Најновије

У ТОТАЛНОМ ХАОСУ: Терезу Меј може да је спаси само једна ствар!

Британска премијерка Тереза Меј тврди да има већину за састав владе, али из странке која би требало да је подржи стижу другачије тврдње. Јасно је да су избори били грешка Мејове којима је угрозила себи позицију не само у влади, већ и у сопственој странци.

Тереза Меј (Фото: Синхуа)

Kонзервативна партија коју предводи премијерка освојила је 319 места од 650 у парламенту, што је 17 мање у односу на претходни сазив и седам мање него што им је потребно да саставе владу.
Неопходне гласове за формирање владе Мејова је успела да обезбеди договором са северноирском Демократском унионистичком партијом (ДУП) која ће са својих десет мандата подржати њену мањнску владу. Ипак, јуче се огласила и лидерка те партије Арлин Фостер, која је рекла да је још "прерано за планове", те да ће Треза Меј "тешко" остати на функцији.
Победа остварена на изборима тако је у пракси постала пораз. С тим се слаже и Милош Дамњановић, политички аналитичар који је докторирао на Оксфорду. Он за "Блиц" истиче да је Мејова практично дала аутогол.
- Идеја да се иде превремено на изборе деловала је сјајно и на почетку кампање прогнозе су биле да ће Меј добити огромну већину од 50-100 посланика у парламенту, као и јасан мандат да води преговоре око Брегзита - каже Дамњановић.

"Питање је и колико дуго ће моћи да остане на челу партије"

Меј се, баш као и њен претходник Дејвид Kамерон, оклизнула на Брегзиту. Kрути ставови о изласку из ЕУ који би грађане Велике Британије могли да коштају чак 100 милијарди долара, њена ароганција и очигледно незнање о механизму изласка из Уније довели су до тога да је бирачи казне. Сада компликовани преговори око Брегзита, који почињу за десетак дана, постају још компликованији, објашњава Дамњановић.
- Питање је у којој мери ће Мејова бити способна да води преговоре. Питање је и колико дуго ће моћи да остане на челу Kонзервативне партије. У нормалним условима, вођа било које британске партије која је изгубила парламентарну већину због одлуке да се иде на непотребне изборе морао би да поднесе оставку моментално. Једино што може да спасе Терезу Меј је чињеница да њени ривали у партији неће желети да воде преговоре са Бриселом у околностима када немају јасну већину иза себе - објашњава.
Влада коју Тереза Меј покушава да договори тек је трећа мањинска влада у историји британског парламентаризма, а такве владе у тамошњим политичким приликама сматрају се привременим решењем. Управо због тога, како објашњава Дамњановић, Мејова сада пред собом има немогућу мисију - да води тешке преговоре и направи споразум који ће прихватити не само Брисел и чланице ЕУ, него и два крила унутар њене партије - једно које жели тврд Брегзит и друго које жели мекши Брегзит са чвршћим везама са ЕУ.
У ситуацији коју медији на Острву готово једногласно описују као губитничку, Мејова је дошла ниподаштавањем ЕУ као институције и стуба одбране европских, либералних и демократских вредности. Сада је у позицији да као губитник 19. јуна преузима крхку владу.

"Kорбин утишао критичаре"

Баш као што је Мејова кажњена на биралиштима, тако су гласачи наградили Џеремија Kорбина и његове лабуристе са 261 местом у парламенту.
- Тереза Меј је лоше водила кампању, док је Kорбин изненадио својом способношћу у комуникацији са гласачима - објашњава Дамњановић.
Он сматра да је управо Kорбин и највећи победник парламентарних избора, иако неће формирати владу.
- Једини победник у свему овоме је - Kорбин. Очекивања су била да је његова политика толико одбојна Британцима да ће лабуристи доживети фијаско, а он је показао супротно. Гласачи су његовим критичарима извукли тепих испод ногу! - каже наш саговорник.
Погледајте ОВДЕ на који се потез спрема Тереза Меј. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Документарац о Брегзиту:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА