Најновије

АМЕРИКАНЦИ ПОЛУДЕЛИ: Спрема се напад у дубину сиријске територије, ево шта су довукли у Јордан

Званичник Пентагона потврдио је да америчка војска из Јордана на југ Сирије у Ал-Танф погранични регион преселила свој високо покретљив артиљеријско-ракетни Систем (ХИМАРС).

Пентагон (Фото: flickr)

ХИМАРС представља ракетни систем монтиран на камиону који може да достигне циљеве удаљене 300 километара, чиме је и сам Дамаск унутар домета САД-коалиције.
“Ми смо повећали наше присуство и припремили се за сваку претњу које долазе од про-режимских снага”, рекао је новинарима САД пуковник Рyан Дилон у Пентагону раније овог месеца.
Један званичник рекао је да ХИМАРС одговор на акције од стране Сиријске Арапске Армије (САА), која је распоредила своју артиљерију близу америчко само проглашене “де ескалацијске зоне” која покрива периметар од 55 километра у окружју Ал-Танф-а .
У прошлости, амерички маринци користили су ХИМАРС ракете против ИД као подршку курдским снагама у северној Сирији иако коалициони војници више воле да користе М777 хаубице.
Амерички војници у јужној Сирији подржавају побуњенике или тзв. Слободну сиријску армију (ФСА). Због недавне граничне офанзиве САА, коалиција САД на југу Сирије више не дели фронта са ИД због чега би могле америчке снаге да се повуку у Јордан.
Упркос проглашењу наводне де-ескалацијске зоне од стране САД, САА је већ напредовала и пришла на 40 километара од граничног прелаза Ал Танф јер жели уз подршку ирачких и либанских паравојних јединица да поврати контролу над аутопутом Багдад-Дамаск. Сиријска војска, са елитним Тигровима, у великом стилу наставила офанзиву у Раки!Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: АМН

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Руски ваздушни удари на инфраструктуру терориста негде између Ал Саламијаха и Акирбата, који контролишу џихадисти
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА