Најновије

ЕВРОПСКИ ШАМАР АМЕРИМА: "Ми одлучујемо чији је гас!"

Аустријски канцелар Кристијан Керн и шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел критиковали су усвајање Нацрта закона о санкцијама према Русији.

Гас, гас! (Фото: Pixabay)

Они су америчком Сенату поручили да не треба повезивати санкције као политички инструмент са економским интересима САД.
Европско снабдевање енергијом је ствар Европе, а не САД навели су они. 
Они су у заједничком саопштењу подсетили да су се Европа и САД од 2014. године налазиле на истој страни и у тесном партнерству у одговору на анексију Крима и руско деловање у источној Украјини, али су упозорили да је најновији амерички закон усмерен на потискивање руских испорука гаса и продају америчког течног гаса на европском тржишту. 
- Не можемо прихватити претњу екстратериторијалним санкцијама, супротним међународном праву, против европских предузећа, која учествују у изградњи европског снабдевању енергијом. Нацрт америчког закона отворено описује о чему се овде заправо ради, а то је продаја америчког течног гаса и потискивање руских испорука гаса са европског тржишта. Циљ је да се осигурају радна места у гасној и нафтној индустрији САД - истакли су они. 
Керн и Габријел истичу да политички инструмент санкција не би требало доводити у везу са економским интересима. 
Они су нагласили да претња казнама на америчком трзишту предузећима из Немачке и Аустрије, као и других европских земаља, ако учествују или финансирају пројекте доставе гаса из Русије као што је Северни ток 2 уноси потпуно нови и веома негативан квалитет у европско-америчке односе. 
Подвлаче и да се ради о конкурентности индустрије и хиљадама радних места. 
- Због тога подржавамо напоре Министарства спољних послова САД за променом нацрта закона. Европско снабдевање енергијом је ствар Европе, а не САД. О томе ко нам испоручује гас и како, на основу правила отворености и тржишне привреде, одлучујемо ми - нагласили су Керн и Габријел. 
Упозорили су да би било лоше ако САД и Унија не би заједно деловале у Украјинском конфликту и ако би економски интереси САД преузели примат над тим питањем. Погледајте ОВДЕ због чега неће бити америчког помирења са Русијом. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте овде како изгледа гасовод Северни ток:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА