Најновије

БЕСНИ РАТ ПУТИНА И МИЛА: Ко ће издржати дуже?

На први поглед је можда чудно, али дефинитивно постоји "рат" између Црне Горе и Русије. Почело је уласком Црногораца у НАТО алијансу, а где ће бити крај, то још нико не зна.

Мило Ђукановић (Фото: Синхуа)

Корак даље у лошим односима Мила Ђукановића и Владимира Путина отишла је Црна Гора формирањем листе "персоне нон грата" и на њој се налази 149 руских и украјинских држављана, који су учествовали или су подржавали "агресију на Украјину и насилну анексију Крима". На последњој црној листи налазе се и потпредседник руске Владе Дмитриј Рогозин, генерални секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев и председник Чеченије Рамзан Кадиров, али и заменик генералног секретара Јединствене Русије Сергеј Железњак и тајкун Константин Малофејев.
То је, рекло би се, освета Путину зато што је његова администрација забранила улазак у земљу премијеру Душку Марковићу, председнику Скупштине Ивану Брајовићу и лидеру ДПС-а Ђукановићу.
Да овај систем функционише, потврђено је депортацијом Миодрага Вуковића, блиског Ђукановићевог сарадника. Након што је задржан на аеродрому у Москви и депортован за Тиват као персона нон грата, црногорски посланик је оштро реаговао и подстакао Министарство спољних послова да од руских колега траже списак непожељних особа, како би се избегла непријатна ситуација.
- Тих десет сати је било компромитујуће за једну велику силу каква је Русија, која је показала силу и строгоћу, не према Мишку Вуковићу, нити они знају ко је Мишко Вуковић, него према једној држави и њеном народу. То је порука коју су послали и то је оно што ме, као човека веома вређа, а као политичара забрињава - изјаво је Вуковић.
Овакав Путинов поступак и не чуди, јер званична Москва већ дуже времена врши притисак на Црну Гору због приступања НАТО-у. Подгоричка “Побједа” је писала да Руси немају обавезу, ни намеру да обелодањују листу непожељних особа из Црне Горе, али сазнало се да нису добродошли сви чланови Владе и посланици парламента. Чак и социјалдемократске предвођене Ранком Кривокапићем, који су гласали за Протокол о приступању НАТО, али и директори већих државних компанија. Проверавани су и посланици опозиционог Демократског фронта Андрије Мандића и Милана Кнежевића, међутим, они су добили зелено светло, што је потврђено њиховом посетом Москви пре две недеље.
Када је Црна Гора увела Русији санкције пре три године, јавност, али и тамошња дипломатија, реаговала је са подсмехом. Много јачи удар осетила је Ђукановићева економија, и јуче је реаговала Федерална служба за надзор заштите потрошача и запленила у Московској регији 16.200 боца вина произвођача “13. јул Плантаже” из Подгорице, јер су у 24 узорка пронађени пестициди и пластификатори у већим концентрацијама. Ова служба је 26. априла забранила увоз свих производа “Плантажа” и тада је одлуком московског Градског арбитражног суда одузето 15.500 боца вина.
- Није тајна да се Црна Гора придружила санкцијама ЕУ против Русије, укључујући и онима персоналне природе. Увек смо говорили да задржавамо право да предузмемо реципорцитетне мере, као што је пракса у дипломатији. Црногорска страна ће добити релевантна појашњења - навела је Марија Захарова, портпарол Министарства спољних послова Русије.
Руска државна телевизија месецима уназад води пропагандни рат против црногорског туризма. У прилогу о “Једном кораку Црне Горе од НАТО”, емитованом уочи ратификације уласка Црне Горе у НАТО алијансу у америчком Сенату, државни ТВ канал Русија наверло се да у Црној Гори данас “жестоко потискују противнике уласка у НАТО” и да је то “већ утицало на инвестициону климу”.
- Руски бизнис напушта земљу, туризам назадује, а ослобођено место веома брзо заузима криминал. Губимо Црну Гору - наводи се у прилогу ТВ Русија.
И на ТВ Звезда, гласило руског Министарства одбране, у марту је емитовало репортажу “Криминал, минска поља и инфективне болести: Зашто Црна Гора постаје опасна за туристе”. Тада је речено да се Црна Гора сматрала “једном од најпривлачнијих земаља за туризам”, због невероватне лепоте, предивних плажа, добре климе, и развијене инфраструктуре, али да је “у последње време ситуација почела да се мења”. Погледајте ОВДЕ какво је упозорење послао Шојгу. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте антируски говор Мила Ђукановића у Никшићу:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА