Најновије

ПУТИН: Треба да будемо захвални Трампу, јер сада можемо да кривимо Америку за све!

У свом говору на пленарној седници Међународног економског форума у Санкт Петербургу, председник Руске Федерације осврнуо се, пре свега, на излазак САД-а из Париског споразума о климатским променама, као и о глобалним проблемима, али није пропустио ни да похвали руску економију која, под санкцијама, бележи константан и стабилан раст.

Владимир Путин на пленарној седници Форума у Санкт Петербургу (Фото: ЈуТјуб)

Председник Русије Владимир Путин не сматра да је потребно осуђивати председника САД Доналда Трампа због изласка САД из Париског споразума о клими. - Не бих сада судио председнику Трампу, јер је председник Обама донео ову одлуку — можда актуелни председник сматра да она није до краја промишљена? Можда сматра да нема одговарајућих ресурса? Све то треба пажљивије сагледати, рекао је Путин на Петербуршком међународном економском форуму. Руски председник сматра да САД не морају да иступају из Париског споразума о клими, јер обавезе у овом документи имају оквирни карактер и могу се променити. Он је признао да, за сада, није упознат с текстом саопштења америчког председника о иступању из Париске конвенције о клими, али да му је познато да Трамп жели да преиспита овај споразум или да потпише нови. - Он не одустаје од рада над овим проблемом. Мени се чини да је сада потребно не дизати прашину око овога, него стварати услове за заједнички рад, додао је Путин. Русија ће Париски споразум о клими ратификовати када буду утврђена правила о расподели ресурса, рекао је руски председник. - Сједињене Државе су тај споразум ратификовале, колико се сећам, ми још нисмо. Али ми то нисмо учинили због тога што желимо да сачекамо утврђивање правила расподеле ресурса и друге, чисто техничке, али важне ствари, рекао је он. "Don't worry, be happy", рекао је Путин на енглеском језику и додао да Париски споразум о клими треба да ступи на снагу тек 2021. године, због чега има још времена за договор. Путин је наставио обраћање шаљивим тоном на рачун изласка САД из Споразума о клими: - Узгред говорећи, морамо бити захвални председнику Трампу. Данас је, кажу, у Москви био чак и снег, а овде је киша, хладноћа. Сада сву кривицу можемо да свалимо на њега и на амерички империјализам. Али ми то нећемо радити. Амерички председник Доналд Трамп објавио је одлуку о иступању из Споразума, устврдивши да је он био "крајње неправедан" према САД и јер би могао да нанесе штету њиховим економским интересима и служио би другим земљама, пре свега Кини и Индији, да се обогате. Уместо Париског Трамп је предложио да се закључи нови споразум који ће, према његовим речима, бити праведнији према првој економији света. Париски споразум о клими, први глобални климатски споразум, потписало је више од 190 земаља у децембру 2015. године. Он прописује светски план дејстава ради заустављања глобалног отопљавања.

Русија отворена за глобалну економску сарадњу

Руски председник је изјавио да је Русија отворена за привредне пројекте и сарадњу по питањима глобалног развоја економије. Путин сматра да пред целим светом стоје системски дугорочни изазови, због којих се не сме губити време на размирице и геополитичке игре. - Пред нама су системски дугорочни изазови, чије последице је за сада тешко проценити и прогнозирати. Не треба, нити имамо право да губимо време и снаге на несугласице и геополитичке игре, додао је Путин. Русија предлаже оснивање омладинске секције за стварање слике будућности на бази Петербуршког економског форума. - То су људи којима припада  будућност, нагласио је Путин и додао да је Русији потребна нова, гипка, нормативна база за имплементацију дигиталних технологија. Он је најавио и да ће руске власти пружити подршку државним корпорацијама у сфери ИТ технологија. - Руска економија је почела да расте, казао је и додао да су експерти и страни инвеститори приметили висок квалитет руске макроекономске политике. - БДП Русије расте већ трећи квартал заредом. Према прелиминарним подацима, у априлу је раст износио 1,4 одсто. Повећавају се продаја аутомобила, обим издавања кредита, нагласио је Путин. На изузетно занимљивој пленарној седници, која је трајала више од два сата, своја излагања, осим Владимира Путина, изнели су и премијер Индије Нарендра Моди, аустриски канцелар Кристијан Керн и председник Молдавије Виктор Додон, након чега је уследио и динамичан разговор присутних у пријатном друштву водитељке телевизије РТ. Нарочито интересантно излагање имао је нови председник Молдавије, земље са којом Русија има све затегнутије односе услед изразито антируских потеза које из дана у дан вуче тамошња влада. Више о томе, можете да сазнате ОВДЕ.  Извор: rs.sputniknews.com, Правда 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путинов говор на пленарној седници Међународног економског форума у Санкт Петербургу:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА