Најновије

КАРПЕНТЕР ТРАЖИ ОД ТРАМПА: Одрекни се шиптарских злочинаца, спремају погром Срба на КиМ!

Победа екстремних фракција на ванредним изборима привремених шиптарских институција на Косову и Метохији могла би ситуацију на ионако узаврелом Балкану да доведе до врхунца, упозорио је амерички политички аналитичар и сарадник Инситута Кејто Тед Гален Карпентер.

Трамп (Фото: РИА новости)

Карпентер, наиме, сматра да је то најновији забрињавајући догађај који би могао да доведе до преокрета у тренутку када су америчке власти и медији усредсређени на ограничен број тема у спољној политици. Он је за портал Нешенел интерест оценио да се управо таква ситуација, како каже, одвија тренутно на Балкану, у региону који је 90-тих био приоритет спољне политике западних држава, али га је Запад последњих година скоро потпуно занемарио. – Док су амерички политичари опседнути Блиским истоком, Северном Корејом и баш сваким детаљем везе Трампа и Русије, напетости на Балкану све су веће и прете да достигну тачку кључања – тврди Карпентер. Како објашњава, последњи забрињавајући догађај је победа екстремних фракција, такозване "ратне коалиције" на изборима на Космету чије су вође Хашим Тачи, лидер тзв. "Демократске странке Косова" и Рамуш Харадинај, вођа злогласне терористичке организације "Ослободилачке војске Косова" (ОВК) који ће вероватно и постати премијер. Истражитељи ЕУ и УН, како подсећа, оптужују обојицу за бројне ратне злочине током рата на Космету. Тачијев покрет заузео је бескомпромисни непријатељски став према српској мањини на северу Косова. Радикални елементи су спречили и договор о граници са Црном Гором те својатају велике територије у тој држави, Србији и Македонији. Многи од њих, како се наводи, желе да се Косово споји с Албанијом те да се успостави "Велика Албанија". Суседне државе све су више узнемирене порастом милитантних група на Косову и у Албанији. Почетком године и српска влада је реагујући на изјаву албанског премијера Едија Раме упозорила да би сваки покушај Албаније да припоји Косово могао довести до рата. - Напетости између Косова и Србије порасле су у последњих неколико месеци и косовске власти непрестано ометају трговину између Срба на сјеверу и саме Србије - пише Карпентер. Напетост је порасла у толикој мери да је амерички сенатор Џон Мекејн, који је дуго подржавао независност Косова, молио власти у Приштини да успоставе дијалог са српском владом јер је то "једини начин за будући напредак". САД и НАТО савезници непрекидно су, понекад и слепо подржавали политику лидера Албаније и Косова, а најистакнутији пример била је, каже Карпентер, војна интервенција 1999. за одвајање Косова од Србије. НАТО је такође потом пасивно посматрао етничко чишћење Срба и осталих мањина од стране косовских Албанаца, а западне владе такође су допустиле уништавање историјских хришћанских светилишта. Такође се наводи да су Вашингтон и друге западне земље вршиле притисак на македонску владу да учини више политичких уступака према албанској мањини у Македонији. - Америчка војна интервенција, као и политичка и дипломатска подршка за независност Косова била је погрешна због бројних разлога - закључује Карпентер.
- Ако су САД сматрале да ће овакво деловање довести до мира и стабилности на Балкану, та очекивања су се показала као страшно погрешна – истиче амерички стручњак. Тежња ка стварању Велике Албаније, како додаје, добија нов замах и та агенда ствара огромне проблеме у суседним државама. - Ако на Балкану поново избије конфликт, што је сада озбиљна могућност, САД не смеју да падну у искушење да се даље мешају. Вашингтон нарочито не сме да понови лудост из својих претходних политика и подржи фракцију која изазива највеће проблеме – закључује Карпентер. А зашто британске службе плаше Балкан терористичким нападима, прочитајте ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је Трамп '90-их предлагао решавање ситуације на Косову и Метохији (титловано):
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА