Најновије

АЛАРМАНТНО: Зауставите нову сеобу Срба, за пет година изгубили смо цео један град!

- За мање од пет година, број становника Србије смањен је за 141.136 - рекао је др Едвард Јакопин на Међународном научном скупу о регионалном развоју и демографским кретањима у југоисточној Европи, који је одржан на Економском факултету у Нишу.

Илустрација (Фото: Pixabay)

Разлози су ниска стопа наталитета, али и велики број људи који напуштају Србију.
- За кратко време остали смо без становништва читавог Севернобанатског округа или петог по величини града у Србији, Лесковца. У анализираном периоду од 2011. до 2016. године Београд је добио 21.744 нових становника. Број људи у Војводини смањен је за 41.244, у Шумадији и западној Србији за 61.020, а у јужној и источној Србији за 60.616. Дакле, имамо пражњење појединих делова земље и селидбу ка богатијем северу. То може да има катастрофалне последице по економију, али и стабилност земље - тврди Јакопин.
Последњих петнаестак година драстично су повећане и економске разлике севера и југа Србије. Просечне плате на југу земље су 2,5 пута ниже у односу на Београд. Износ страних директних инвестиција десет пута је већи у Београду у односу на јужну и источну Србију, заједно су утврдили истраживањем декан Економског факултета у Крагујевцу проф. др Петар Веселиновић и др Никола Макојевић.
Многи истраживачи негодују што држава и политичари не узимају у обзир алармантне податке који говоре о пражњењу појединих делова земље. Научници тврде да држава мора да направи стратегију којом би се борила против беле куге, негативних демографских кретања и огромних регионалних разлика.
- Демографски проблеми који су постојали пре две деценије не само да нису решени него нису ни начети - истиче један од покретача научног скупа о демографским токовима и равномерном регионалном развоју проф. др Зоран Аранђеловић.
Прочитајте ОВДЕ зашто Немци кажу да је нешто труло у "земљи малина" - Србији?
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Већ две деценије Србија је прва у региону по исељавању младих и образованих људи у иностранство. Иако факултете завршавају како би себи обезбедили бољи живот, након студија их дочека разочарење. Уместо стицања стажа код послодавца, гомила се број година које проведу тражећи посао.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА