Најновије

БУРА ЗБОГ ПЛОЧЕ УСТАШКОМ ЗЛОТВОРУ! Јавио се и Хорхе Францетић, братанац из Аргентине: "Стрица су ми убили секиром..."

Најаву удружења Хрватска академија знаности и умјетности у дијаспори (ХАЗУД) да ће у суботу, 1. јула, поставити спомен плочу на родну кућу усташког заповедника Јуре Францетића, осудили су Влада, која је то оценила као "величање усташког злочиначког режима" и вођство Града Оточца које поручује да "не жели екстремизам" у Оточцу, а МУП је најавио да ће предузети мере за спречавање евентуалних противправних понашања.

Усташки злочинац Јуре Францетић (фото: Архива)

Постављање плоче Францетићу противно је изворишним основама Устава, а Влада поступа и поступаће у складу с Уставом и законима, те штитити углед и интересе Хрватске, истиче се у саопштењу Владе.
МУП је пак поручио да организатор до сада није тај догађај (јавно окупљање) пријавио надлежној полицијској управи, па ће полиција у складу са законским овлашћењима предузети потребне мере и радње из своје надлежности ради спречавања евентуалних противправних понашања.
Претходно се и председник Хрватског сабора Горан Јандроковић оштро супротставио постављању спомен плоче једном од најпознатијих усташких вођа из раздобља Другог светског рата, истакавши да се ради о потпуно неприхватљивом и недопустивом поступку, уз поруку да се таква плоча не сме поставити, јер би то било у супротности с Уставом.
Председник Градског већа Града Оточца Бранислав Шутић (ХДЗ) изјавио је Хини да Оточац гради своју перспективу као проевропски град. "Евентуално постављање плоче могло би оптеретити односе у граду, спречити инвеститоре да улажу, а нама треба мир, а не некакви радикализми", рекао је.
Шутић такође каже да су у Оточцу затечени ситуацијом, што потврђује чињеница да он као дугогодишњи јавни делатник Оточца није знао где је та наводна родна кућа Јуре Францетића. О томе се морао распитати, што показује да у Оточцу не делују никакве екстремне скупине.

Стјепан Костелац, независни градоначелник Оточца, на питање хоће ли у суботу бити на постављању спорне плоче одговорио је Хини да није добио никакав позив, да нема никаква овлашћења с тим у вези, те да у суботу неће бити тамо.
"Нити ћемо ићи нити желимо ићи, а о свему осталоме могу рећи да је то виша политика, нека неко истражи ко с тим има везе, нас не занима, не желимо никакве изгреде нити екстремне односе у Оточцу", рекао је Костелац.
Позван државни врх
Постављање плоче Францетићу као "истакнутом усташи-антифашисти, хрватском политичару и легендарном војсковођи из Другог светског рата, против удруженог талијанског и српског фашизма" најавио је председник ХАЗУД-а Драган Хазлер, те позвао на откривање плоче државни врх, председницу Колинду Грабар-Китаровић, председника Хрватског сабора Гордана Јандроковића и премијера Андреја Пленковића.
На интернетској страници ХАЗУД-а пише да је то удружење основано у швајцарском Базелу 1978. године "када је било видљиво да је Огранак Матице Хрватске Базел осакаћен, Фондација залеђена и све хрватске делатности осим Хрватске Католичке Мисије закочене или замрле".
Хазлер је домаћој јавности познат по заговарању да у Слуњу буде постављен споменик Францетићу, оснивачу и првом заповеднику Црне легије, односно "И. Стајаћег дјелатног здруга Усташке војнице, елитне постројбе Независне државе Хрватске", јер је Францетић, тврди Хазлер, "водио многе борбе против четника и партизана".
Споменик је група грађана поставила у Слуњу у јуну 2000. године, а уклоњен је уз притисак домаће и међународне јавности у августу 2004. године, при чему је уклањању претходило више међусобно супротстављених протестних окупљања, уз јаке снаге специјалне полиције.
Јавио се Францетићев братанац
У међувремену се из Аргентине локалном интернет медију Лика онлајн јавио Хорхе Францетић, братанац Јуре Францетића, који каже да породица није упозната с постављањем плоче, а да они овог лета намеравају да ставе једну плочу на гроб његових родитеља, јер су партизани Францетићево тело "бацили на непознато место".
"Генерал Францетић је убијен без суђења и то је злочин против човечности. Наша фамилија мисли ићи на суд и ако не може у Хрватској, ићи ћемо на супранационални суд", стоји у писму Хорхеа Францетића, у којем се каже да је Францетић био заробљен приликом обарања његовог авиона 1942. године недалеко од Слуња и да су га партизани приликом заробљавања "тешко повредили ударцем секире у главу", од чега је умро након неколико дана. A Трг маршала Тита у Загребу ће променити име, ОВДЕ сазнајте у које.  Извор: jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ево ко је био Јуре Францетић и како су га српски сељаци затукли секирама, а партизани покушали да га спасу
А овако хрватски гуслар велича Јуре Францетића и Рафаела Бобана
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА