Најновије

ЗАЕВ ХАПСИ ГРУЕВСКОГ: "Ово неће проћи тек тако!", прети лидер македонске опозиције

Македонско Специјално јавно тужилаштво најавило је да ће поднети нових 17 оптужница у вези са скандалом о прислушкивању од пре две године, којима ће бити обухваћене 94 особе и седам компанија, преносе агенције.

Груевски-Заев (Илустрација: Правда)

Како наводи АП, специјална тужитељка Катица Јанева није именовала 94 осумњичене особе, али је наговестила да оне укључују бившег премијера и лидера ВМРО-ДПМНЕ Николу Груевског и друге партијске званичнике. Радио Слободна Европа у издању на македонском језику, међутим, наводи да ће тужилаштво тражити притвор за Грувеског, бившег шефа државне безбедности Сашу Мијалкова, бивше министре Милета Јанакиеског, Гордану Јанкулоску и Елизабету Канческу-Милевску и друге функционере. У случају "Талир", Јанева је рекла да је пре месец дана отворена истрага о незаконитом финансирању ВМРО-ДПМНЕ и да зато нису поднете оптужнице, али да се истрага наставља. Она је нагласила да је чврстио убеђена да ће се током судских поступака доказати да су оптужени криви за кривична дела за која се терете. Јанева се обратила на конференцији за новинаре дан пре истека рока од 18 месеци колико је дато том тужилаштву да подигне оптужнице. Скандал је избио 2015. године када је објављено да су телефонски разговори око 20.000 особа нелегално снимљени.

Груевски: Ово је напад на ВМРО-ДПМНЕ!

Лидер ВМРО-ДПМНЕ и доскорашњи премијер Македоније Никола Груевски је оценио да су оптужнице које је Специјално тужилаштво данас најавило против њега и неких његових блиских сарадника "класичан политички прогон" чији је "циљ да се уништи" највећа опозициона странка. - ВМРО ДПМНЕ је нападнута. Никад у историји није се догодио овакав прогон политичких противника, с циљем да се ова партија уништи или ућутка. Специјално тужилаштво није тужилаштво, већ канцеларија (супарничког) СДСМ-а, а оптужнице су без икаквог правног основа. Конструктивност у нашем деловању завршава се данас - рекао је Груевски на конференцији за новинаре. Председник ВМРО-ДПМНЕ је оценио да покушавају да "сломе" његову странку да би се "ослабила Македонија", али, рекао је, то неће успети и да они остају "на бранику државе". По његовим речима, "грех" ВМРО-ДПМНЕ је то што је 11 година била "на бранику одбране државе и националних интереса" и што "одолева притисцима и претњама у вези с називом државе и идентитетом народа". - Ово неће проћи тако лако. Ако мислите да ће ВМРО да седи мирно, дубоко се варате. Конструктивност, коју неки називају попустљивост, у нашем деловању је завршена. Историја ће да оцењује и суди. Ми уважавамо само суд историје - рекао је лидер највеће македонске странке Никола Груевски. А какве последице ће имати расплет политичке кризе у Македонији по Србију, прочитајте ОВДЕ. Извор: Танјуг, РТРС, Агенције

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Данашња конференција за новинаре Николе Груевског:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА