Најновије

ШТА СЕ ТО СПРЕМА? Две најјаче војске крећу у нову трку у наоружању и није да не стрепимо (ВИДЕО)

Док Русија врши пробоје у изради хиперсоничног оружја, Америка припрема нове ракетне системе кратког домета, чиме су се две супер силе још једном нашле на прагу скупе и опасне трке у наоружању.

Искандер (Фото: Јутјуб)

Како је почетком јуна пренео британски "Индепендент" Русија је објавила да је успешно тестирала хиперсоничне ракете, годину дана раније него што је планирано.
"Циркон", како се назива овај ракетни систем, моћи ће да се постави на нуклерану крстарицу "Петар Велики", може да лети брзином од 4.600 миља на сат, што је шест пута брже од звука.
Како је прокоментарисао британски лист, ова ракета учинила је одбрамбене системе Запада, попут оних на новом и највећем ратном броду Велике Британије "ХМС Квин Елизабет", застарелима.
Ове ракете, али и укупно модернизовање и јачање руске војске, упалиле су црвене аларме у Пентагону који је ове године инсистирао на повећању буџета војске САД. Тако је Америка за фискалну 2018. годину повећала војни буџет на вртоглавих 824,7 милијарди долара, што је за око четвртину више него рецимо 2015. године.
У исто врме Пентагон је почео да ради на унапређењу Војног тактичког ракетног система (АТАЦМС) кратког домета, који је планиран да буде постављен у Источној Европи.

Друга линија у изради - Ракете дугог домета

Америка је последњих година радила и на развоју ракетних система дугог домета, на шта је потрошила много времена и ресурса. Ти систем би требало да замене АТАЦМС, чија муниција ће бити повучена из употребе већ 2018. године.
Како би се испунио предвиђени план, војска САД изабрала је у августу 2016. године два партнера, "Рејтион" и "Локид Мартин", трећег и првог на листи извођача одбрамбених система у Америци.
Како су пренели амерички медији, нови далекометни систем требало би да буде у употреби до 2027. године, а дизајниран је да уништава мете на удаљености и до 500 километара.
Мађутим, Уговором о нуклераним снагама средњег домета, који су САД и СССР усвојиле 1987. године, предвиђена је елиминацију нуклеарних и конвенционалних ракета, као и њихових лансера, са опсегом од 500 до 1.000 километара и 1.000 до 5.500 километара.
Ипак, тај уговор није обухватио наоружање монтирано на бродове.
Како је нови систем описан на порталу "Рејтион-а", ракете ће моћи да погоде "статићне мете на копну са 300 до 499 километара", што такође није обухваћено уговором између две супер силе.
Ту није крај. Како је наведено на званичном сајту војске САД, Тактички ракетни систем - АТАЦМС, ће ускоро бити спреман за тестирање и, како је описан, оперативни домет ракета повећан је са 165 на 300 до 450 километара.
Тако ће ново америчко наоружање бити слично руском систему балистичких ракета кратког домета "Искандер", који може да гађа циљеве на 400 до 500 километара.
Шта ће добити српски мигови током модернизације погледајте ОВДЕ.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА