Најновије

Упозорење из Москве: Држите се даље од НАТО

Да подсетимо, Вучић је студентима Факултета безбедности у Београду објаснио да би "Србија уласком у НАТО решила велики део проблема, али да би против такве одлуке било 75 одсто народа".

Вучић у Москви (Извор: kremlin.ru)

Онда је, само дан пред инаугурацију, руска државне агенције РИА новости пренела ауторски текст Игора Пшеничникова, из Института стратегијских истраживања - институције чији је оснивач председник Русије, у коме се Вучић апострофира као заступник интереса ЕУ и НАТО. "Званични Београд, чије је лице искључиво Александар Вучић, последњих година ставља се у орбиту интереса ЕУ и НАТО-а, који плански раде на усисавању европских земаља. То се првенствено односи на Србију чији народ тежи Русији, а власти плове у другом правцу", написао је Пшеничников и навео да је Скупштина Србије 2015. године ратификовала "готово тајно" споразум са НАТО-ом о слободном транзиту и коришћењу српске инфраструктуре. Пшеничников закључује да је на овај начин "Србија постала чланица са обавезама, али без права". Порука је, изгледа, у Београду одмах схваћена, па је Вучић неколико дана касније на Пинку изјавио да Србија не планира у НАТО. Јелена Гускова објашњава да се Србија тренутно налази у политичком периоду када би морала да се одлучи да ли ће "седети на једној или две столице".

Причаћемо и о Косову

Вучић је изјавио да жели да отвори друштвени дијалог о Уставу и односу према КиМ, као и о односу према региону. Он је додао и да одлуке по питању Косова треба да буду усаглашене са животним проблемима, са оним што тишти Србе на Косову и што су права Србије. Ове речи је поновио и министар полиције Небојша Стефановић, рекавши да "Србија без НАТО-а не може да заштити Србе на Косову". - За Србију би најбоље било да одабере "трећу столицу", односно да заступа само своје интересе. Али, чињеница је да ће избор Вучића за председника значити наставак политике да ЕУ нема алтернативу и испуњавање свих услова које му испоставе. Немам дилеме да ће један од њих бити и приближавање НАТО-у, а потписивањем неколико уговора са Алијансом, Србија је већ фактички прекршила своју војну неутралност - закључује Гускова.

Подршка Црној Гори

Игор Пшеничников је у ауторском тексту навео да се премијер Црне Горе Душко Марковић "фактички излануо", рекавши да је Београд заузео позицију војног неутралитета, али да је подржавао Подгорицу на путу у НАТО. "Марковић је осветлио прави однос Вучића према НАТО-у. Судећи по свему, Вучић би одавно повео своју земљу у НАТО да не постоји покољење које је осетило бомбардовање", навео је Пшеничников. Политички аналитичар Бранко Радун сматра да ствари ипак нису црно-беле. - Балкан је одавно америчка зона утицаја и само је питање колико процентуално остале моћне државе, а ја бих рекао моћне интересне групе, у томе учествују. Ту мислим и на Русију, али колико ја пратим, она је у принципу задовољна понашањем Србије. Јесте, постоји бојазан да уђемо у НАТО, али реално, Србија и нема неку другу, реалну понуду, сем од НАТО-а која објективно и не нуди ништа. Отуда је војна неутралност Србије једино решење које се показало да је добро и да може да буде основа за значајна улагања како са Истока, тако и са Запада. Уосталом, кинеске инвестиције су уследиле тек после уверавања и обећања да Србија неће ући у НАТО. Једноставно, Кинези не желе да дођу у ситуацију да њихов капитал контролише неко са стране, а посебно не НАТО - закључује Бранко Радун.

Свуда су Руси, а не ЕУ

Немачки шеф дипломатије Зигмар Габријел је изјавио да су земље Западног Балкана одговорне због тога што је све мање одушевљење њихових грађана за ЕУ. - Анкете показују да велики део становништва Србије још увек верује да Русија пружа највећу финансијску помоћ њиховој земљи - рекао је Габријел и додао: - Плаво-жуте боје ЕУ и доказе захвалности подршци ЕУ узалудно је тражити. Габријел је, без конкретног навођења Русије, изразио забринутост што "државе изван региона Балкана покушавају да поново успоставе зоне утицаја". То се дешава тако што "суседне државе међусобно наводе једне против других и против ЕУ", упозорио је немачки шеф дипломатије. Извор: vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Војска РФ отпочела је сетњу сезону војних вежби.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА