Најновије

ЈОКСИМОВИЋ: Србија има важно место у будућности Европске уније (ВИДЕО)

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је јуче да Србија има важно место у процесу европских интеграција, али и да јој припада важно место у будућности ЕУ.

Јадранка Јоксимовић (Фото: Јутјуб)

Јоксимовић је са конференције у Европском парламенту о Западном Балкану коју је организовала Европска народна партија поручила да Србија има позитиван имиџ у ЕУ и изнела очекивање да ће се такав тренд наставити са новом владом у Београду.
- Србија је позитвно представљена и позитивно оцењена што је добро. Иако оно што радимо радимо због нас самих, важно је и како нас други виде - изјавила је Јоксимовић на крају једнодневне конференције о Западном Балкану Европском парламенту коју је шести пут за редом организовала Европска народна партија ( ЕПП).
Јоксимовић је током конференције, на којој су учествовали посланици Европског парламента, ЕУ званичници и лидери из региона који припадају породици ЕПП, нагласила да се земље које се налазе на путу евроинтеграција морају третирати на основу индивидуалног напретка и залагања, а не да се о региону говору као о ”пакет аранжману”.
- Известилац за Србију (Дејвид) Мекалистер је подвукао да је Србија сидро стабилности у региону. То је јасна политичка порука на који начин Србија чува своју стабилност и продукује стабилост у региону и поред свих дешавања у региону и изјава које су стизале - нагласила је Јоксимовић износећи утиске са конференције у Бриселу.
Министарка Јоксимовић је подвука и важност еконоске стабилности коју Србија успешно одржава кроз уређење јавих финансија.
- Србија има важно место у процесу европских интеграција као кандидат и ја мислим и важно место у будућности у ЕУ - оценила је Јоксимовић.
Јоксимовић каже да је током конференције известилац ЕП за Србију Дејвид Мекалистер пренео идеју немачког шефа дипломатије Зигмара Габријела о формирању неке врсте "маршаловог фона" за Западни Балкан што би подразумевало додатна средства и додатни импулс за реализацију инфраструктурних пројеката у региону предвиђених Берлинским процесом.
- Ти пројекти нису важни само за земље региона већ су добри и за европске транспортне мреже и користиће земљама ЕУ - оценила је министарка Јоксмовић.
Она је додала да се до сада није пуно реализовало од пројеката предвиђених Берлинским процесом нити је за то било довљно средстава на располагању.
- Берлински процес не сме нити може да буде замена за процес евроинтеграција, али може да нам помогне и да нас оснажи - изјавила је Јоскимовић.
Она је најавила да ће и нови председник Србије дати додатни импулс разумевању важности европског пута унутра друштва у Србији и закључила да чланство у ЕУ доноси економски напредак, политичку стабилност и безбедност.
У Европској народној партији, која је организовала овај скуп, кажу да је Западни Балкан суочен за политичким, економским и социјалним изазовима. Оцењује се да је напредак у области добре владавине у земљама региона као и у области владавине права "у неким случајевима био мањкав" док је негде дошло и до "назадовања".
Европске народне партије упозоравају и на чињеницу да економски напредак није у свим земљама региона задовољавајући. Ипак, истичу се и примери доброг развоја ситуације на Западном Балкану као што су напредак у дијалогу Београда и Приштине, отварање нових поглавља у приступним преговорима Србије са ЕУ, улазак Црне Горе у НАТО, напредак у реформи правосуђа у Албанији и формирање нове владе у Македонији.
Конференцију је испред групе Европских народних партија организовала потпредседница ЕПП Марија Габријел, а међу учесницима били су председник ЕПП Џозеф Дол, европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан, известилац за Србију у Европском парламенту Дејвид Мекалистер, председавајући Одборм за сарадњу са Западним Балканом у Европском парламенту Едуард Кукан и многобројни европски парламентарци.
На конференцији су били и црногорски министар европских послова и главни преговарач Црне Горе Александар Андрија Пејовић, шеф дипломатије БиХ Игор Црнадак, као и представници Демократске партије Албаније, Демократске лиге Косова и председник македонске ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски.
Рама и Заев договорили удар на Србију. Шта пише у обавештајној документацији о тајном пакту албанског и македонског премијера можете прочитати ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Јоксимовић: Србија ће се обратити УН због изјава Вокера
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА