Најновије

НАПРАВИТИ И ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ И СРПСКУ УНИЈУ: Америчко решење кризе на Балкану доноси крвопролиће у региону?!

Треба дозволити уједињење Албаније и Косова, односно стварање "велике Албаније", али као противтежу треба формирати конфедерацију православних држава коју би чиниле Србија, Република Српска, Црна Гора и Македонија!Ово шокантно "решење" за кризу у региону изнео је Стивен Мејер, бивши заменик директора америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА).

Стивен Мејер (Фото: Јутјуб)

Према његовим речима, ниједна граница није светиња и њихова промена може се реализовати без нових сукоба и ратова!?!

Лидери да причају

Мејер тврди да је његова замисао сасвим реална, под условом да се у договор лидера у региону не мешају велике силе, ни САД, ни Русија.
- Нема ничег светог у садашњим границама. Идеја "велике Албаније" може се реализовати, баш као и "велика Србија" или идеја о конфедерацији православних држава коју би чиниле Македонија, Црна Гора, РС и Србија. То не мора да буде једна држава. Земље у региону су слабе и углавном им недостаје снажно лидерство... - рекао је Мејер за  и детаљно објаснио свој план:
- Уједињену Албанију чинили би Албанија, део Косова и Македоније и можда Прешевска долина. Србија је, с друге стране, довољно јака да се са тиме ухвати у коштац. Равнотежа би била то што би Србија добила северни део Косова, од реке Ибар навише. Треба одржати и плебисцит у РС и видети шта људи тамо желе. Већини људи с којима сам разговарао веома се свиђа идеја да буду део Србије јер је БиХ наметнуто решење. Могуће је и да Србија тесно сарађује и са Македонијом и са Црном Гором. Све ово треба истражити. Најважнија ствар, ипак, јесте да лидери региона треба да држе САД што даље од себе. Оне не треба да буду део тога, као ни друге велике силе... - подвлачи Мејер.
Нико од званичника није желео да коментарише Мејеров предлог.
На другој страни, пензионисани генерал Божидар Делић оцењује да би ново прекрајање граница сасвим сигурно довело до оружаних сукоба.
- Границе би могао да мења само неко ко има фактичку моћ у региону, пре свега Вашингтон... Ипак, формирање те неке православне конфедерације је готово немогуће. Чак и да угрожени Срби, Македонци и и Црногорци у борби за опстанак направе такав савез, то САД не би дозволиле. Мејеров пројекат би, дакле, можда издржао логична и теоријска преиспитивања, али је у пракси јако тешко примењив - истиче Делић.

Потребан дијалог

Орхан Драгаш, директор Међународног института за безбедност, сматра да би лидери на Балкану свакако требало да разговарају о могућим решењима за побољшање односа.
- Тешко је проценити да ли би стварање већих националних држава на Балкану довело до стабилности, али је евидентно да постојећи модел мултиетичности не функционише. Важно је разговарати о свим моделима политичког уређења на Балкану који би гарантовао смиривање тензија и трајни мир. Међутим, Вучић делује усамљено у односу на остале лидере у промовисању пријатељства и добросуседства - закључује Драгаш.

Вучићева политика је добра за регион

Стивен Мејер каже да је добро што председник Србије Александар Вучић балансира између Истока и Запада.
- Мислим да је то добро за регион. Али немојмо се заваравати. Ни Русија ни САД немају много интересовања за Балкан - оцењује Мејер. Рама и Заев договорили удар на Србију. Шта пише у обавештајној документацији о тајном пакту албанског и македонског премијера прочитајте ОВДЕ.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Гостовање Стивена Мејера у "Ћирилици"
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА