Најновије

ЦРНОГОРЦИ ДОБИЛИ ПО КИЧМИ: Ко увреди НАТО, чека га драконска казна!

Онај ко се убудуће буде јавно ругао НАТО-у у Црној Гори могао би бити кажњен новчаним износом од три до 10.000 евра.

Улазак Црне Горе у НАТО - прст у око Русији (Фото: nato.int)

Та казна је, иначе, предвиђена и за оне који се ругају УН, Међународном Црвеном крсту или другим међународним организацијама чији је Црна Гора члан.
То је питање регулисано чланом 200 Кривичног законика (КЗ) “Повреда угледа стране државе или међународне организације”. 
Неће бити кажњени они који изложе НАТО јавној порузи ако је она изнета “у оквиру озбиљне критике у научном, књижевном или уметничком делу, у извршавању службене дужности, новинарског позива, политичке делатности, у одбрани неког права или заштите оправданих интереса”. “И то ако се из начина изражавања или из других околности види да то није учинио у намери омаловажавања или ако докаже истинитост свог тврђења или да је имао основаног разлога да поверује у истинитост онога што је износио или проносио”, стоји у члану 201 КЗ. 
Иста новчана казна предвиђена је и за оне које јавно изложе порузи државу са којом Црна Гора има дипломатске односе, или њену заставу, грб и химну. Акција за људска права (ХРА) још од 2010. тражи укидање ових одредби, јер је “апсурдно да се забрањује излагање порузи само оних организација чији је Црна Гора члан и да се штити само углед страних држава са којима Црна Гора има дипломатске односе. 
То значи, како наводе, да се дозвољено ругати државама са којима немамо дипломатске односе или организацијама чији Црна Гора није члан. Челница ХРА Теа Горјанц Прелевић казала је да су ови чланови КЗ супротни схватању слободе изражавања у демократксом друштву. 
“Европски суд за људска права штити и увредљив говор, ругање и сатиру, иронију, сарказам и све сличне форме изражавања за потребе расправе питања од јавног интереса, и то чак и у намјери омаловажавања, поготово када се говори о држави, организацији, и другим симболима без осећања, који уз то имају и доминантан положај над појединцем који им се руга”. 
Она је рекла да је посебно апсурдно што чланице НАТО, као што су САД и Немачка, исто то дело не кажњавају. Додаје да иако до сада није било примера кажњавања за ово дело, само његово постојање угрожава слободу изражавања. 
Челник Отпора безнађу, Марко Милачић раније је у два навратра спалио заставу НАТО-а, децембра 2015. након што је Црна Гора добила позивницу од алијансе и недавно испред ЗИКС-а. 
Он је јуче казао да је паљење НАТО заставе, као чин симболичке политичке побуне појединца или групе, дио основних људских слобода, конкретно слободе изражавања. 
„Режим ће убрзо бити на тесту овим поводом, па ћемо видети како ће реаговати, када слободан човек симболички запали заставу НАТО савеза. Нека се само дрзну да помисле на кажњавање и тиме ударе на елементарне људске слободе. 
Ђукановић и екипа нека раде шта год желе са својим НАТО заставама, нека се и покривају њима током спавања, а ми ћемо се односити према њима онако како таква и сличне организације заслужују - казао је Милачић. Погледајте ОВДЕ план за стварање католичке федерације која мења границе на Балкану. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како је Трамп одгурнуо црногорског премијера:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА

Urbancube