Најновије

ОЧЕКУЈЕ СЕ ПОТЕЗ МОСКВЕ: Турска војска на наговор САД ушла у Сирију, руски обавештајци имали податке

Односи између Москве и Анкаре поново су под знаком питања. Турска армија је 24. августа ушла на територију Сирије уз подршку из ваздуха коју јој пружа коалиција на челу са Америком и отпочела антитерористичку операцију "Штит Еуфрата" коју није усагласила са Дамаском.

Турска војска (Фото: kkk.tsk.tr)

Увече истог дана Турци су заузели погранични град Џараблус, који су пре тога контролисале снаге Исламске државе. Операцију је одобрио потпредседник САД Џо Бајден током своје посете Анкари, док је Министарство сполјних послова Руске Федерације изразило "дубоку узнемиреност".

Операција у Сирији није координисана са Москвом, што може закомпликовати процес нормализације билатералне сарадње о којој су у Санкт Петербургу постигли договор председници Владимир Путин и Реџеп Ердоган.

По речима извора из војних кругова, руска обавештајна служба је имала податке о намери Турске да спроведе операцију, али се није очекивало да ће акција имати толике размере:

"За заузимање тог града биле су доволјне далеко мање снаге, тако да се Турци неће зауставити на том подручју, него ће највероватније кренути далје. Изазива узнемиреност могућност далје ескалације конфликта, уклјучујући могуће жртве међу цивилним становништвом и заоштравање међуетничке конфронтације између Курда и Арапа", наводе руски портали.

Москву је операција Анкаре непријатно изненадила, јер је показала да је после сусрета Путина и Ердогана преурањено очекивати зближавање ставова двеју земалја по питању Сирије. Одлуком о покретању операције у Џараблусу турски лидер је упутио сигнал да односи са САД за њега имају приоритет и да ће он дејствовати у оквиру антитерористичке коалиције под вођством Вашингтона, а не Москве.

– Потези Анкаре могу озбилјно утицати на процес нормализације билатералне сарадње о којој су се договорили председници Путин и Ердоган у Санкт Петербургу. Ердоган игра своју игру. Он се и далје налази са друге стране барикада – сматра директор центра "Русија – Исток – Запад" Владимир Сотњиков, а преносе руски портали. Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА