Најновије

ЛАВРОВ ОТВОРЕНО: Желимо да украјинске власти буду елиминисане, а Запад нека престане да...

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров одржао је подужи, веома отворен говор у фондацији "Карл Кербер".

Сергеј Лавров (Фото: kremlin.ru)

Москва позива западне земље да не стављају Украјину пред избор „или-или“ - или је она са ЕУ или је са Русијом, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров. - Ми заиста желимо добросуседске односе са Украјином и желимо да наше западне колеге, које изграђују велики број својих програма, укључујући и "Источно партнерство", не стављају наше суседе, Украјину и било коју другу земљу, пред избор "или-или", нагласио је Лавров, говорећи у фонду "Карл Кербер". "Источно партнерство" представља политичку иницијативу ЕУ која је усмерена на зближавање са Европском унијом шест источних суседа — Јерменије, Азербејџана, Белорусије, Грузије, Молдавије и Украјине. - Ми заиста желимо да Украјина буде нормална и демократска држава, да власт, која је још увек у великој мери у рукама екстремиста који се никоме не потчињавају, укључујући и њиховог врховног команданта, буде елиминисана, додао је Лавров. - Желимо да видимо Украјину као стабилну земљу, где све језичке, верске и националне мањине живе слободно и уживају сва права предвиђена међународним конвенцијама, укључујући и конвенцију Савета Европе и земље у којој се не ствара вештачки русофобична политика, нагласио је он.

О антируским санкцијама

Русија се неће мешати у преговоре о укидању антируских санкција, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров. - Подсетићу још једном, иако је то очигледно, да је наметање санкција искључиво право Савета безбедности УН, која се користи искључиво у интересу одржавања међународног мира и безбедности. Желео бих да поновим — ми се нећемо мешати у преговоре о одређеним условима за укидање санкција, истакао је Лавров. Пре две недеље Савет ЕУ поново је продужио за шест месеци рестриктивне економске мере против Русије. Брисел наставља да повезује санкције са пуном имплементацијом Минских споразума о Украјини. Руска страна сматра да је то апсурдно, јер не представља страну у сукобу. Москва је као одговор на проширење санкција ЕУ продужила период ембарга на увоз прехрамбених производа до 31. децембра 2018.

О Минским споразумима

Москва се нада да ће Немачка, Француска и САД утицати на Кијев да изврши Минск 2, изјавио је руски министар. - Смањење напетости на нашем заједничком континенту могло би да допринесе решавању унутрашње украјинске кризе кроз пуну, доследну и праведну реализацију минског пакета мера. Засад способност Кијева да пређе свој део пута изазива озбиљне сумње и надамо се да ће Немачка и Француска као партнери у нормандијском формату, као и САД, које имају посебан утицај на кијевски естаблишмент, искористити свој утицај како би промениле ову ситуацију, нагласио је Лавров.

О мешању у изборе

Оптужбе за мешање Русије у изборе у Европи представљају деструктиван приступ, иако Русији ласка да је сматрају земљом која одлучује о судбини света, рекао је шеф руске дипломатије. - Нама, наравно, ласка што нас представљају као земљу која може да одлучује о судбини света, и у САД, у Немачкој, рекао је Лавров. Према његовим речима, да је то тако, "све бивше совјетске републике не би биле ни близу тако настројене према Москви како што су сада. Вероватно не би било ни украјинске кризе, не би било ни других проблема, између осталог ни оног са Придњестровљем". - Мислим да је то веома деструктиван приступ, додао је Лавров. Он је нагласио да за осам месеци није достављена ниједна конкретна чињеница која би поткрепила оптужбе о мешању. Цео говор Сергеја Лаврова погледајте на снимку од 16.50:

Русија не жели да ослаби ЕУ

Министар спољних послова Русије назвао је изјаву о жељи Русије да ослаби у Европску унију "апсурдном". - У супротности са здравим разумом, поново чујемо да Русија жели да ослаби Европску унију, готово да је подели. Отворено говорим да су ове изјаве апсурдне, рекао је Лавров. - Желимо да видимо ЕУ као јединственог и јаког играча који може сâм, без сугерисања и смерница са стране, да одреди своје спољнополитичке приоритете на основу истинске равнотеже интереса свих својих чланова, рекао је руски министар. Лавров је такође рекао да се нада да ће европске земље одустати од изградње политике према Русији "по принципу најмањег имениоца, када се очигледне предности сарадње жртвују због малобројне, али, нажалост, агресивне групе русофоба".

Русија се неће одрећи војних вежби Запад 2017

Русија не намерава да угађа западним земљама и одустане од одржавања заједничких војних вежби са Белорусијом „Запад 2017“ које су планиране за јесен, рекао је Лавров. - Одржаћемо војне вежбе, рекао је министар. Руско-белоруске војне вежбе Запад 2017 биће одржане од 14. до 20. септембра. "Време је да отворимо војне карте", поручио је Лавров европским министрима иностраних послова на неформалним разговорима у Аустрији. Више о томе, прочитајте ОВДЕ. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА