Најновије

СКАНДАЛОЗАН ПРОПУСТ: Ево зашто су у БиХ јако љути на Хрвате, али и своје министре

На недавној заједничкој седници Савета министара БиХ и Владе Хрватске није решено једно од горућих питања које кочи добре односе две земље

Река Уна код места Матијевићи где Хрвати планирају нуклеарну депонију (Фото: Јутјуб)

Реч је о одлагању нуклеарног отпада на граници између Хрватске и БиХ, што је планирала Хрватска.
Управо око тог проблема се месецима воде преговори са суседима, а закључак је био да би све требало да се реши на заједничкој седници Владе Хрватске и Савета министара БиХ.
Међутим, према до сада доступним информацијама, то питање тек је споменуто на седници одржаној прошле седмице.
- Закључци са заједничке седнице Савета министара БиХ и Владе Републике Хрватске по свим тачкама дневног реда још нису верификовани. На дневном реду седнице је била кратка информација „Изградња одлагалишта отпада ниске и средње радиоактивности у општини Трговска Гора – Двор, Република Хрватска“ – стоји у одговору из Службе за информисање Савета министара БиХ.
Више информација нису имали ни у Државној регулаторној агенцији за радијациону и нуклеарну безбедност (ДРАРНБ) који су тај проблем и кандидовали за заједничку седницу.
- Према информацијама којима располажемо, за заједничку седницу Савета министара и Владе Хрватске, било је најављено отварање питања поводом Предлога Националног програма за спровођење стратегије збрињавања радиоактивног отпада Хрватске, у којем је као једина могућа локација за одлагалиште радиоактивног отпада наведена Трговска гора у општини Двор у Републици Хрватској. Међутим, до данас нисмо примили информације поводом овог питања од стране Савета министара БиХ и тренутно нисмо упознати да ли је ово питање било разматрано – навели су у ДРАРНБ.
Сумњу да се једно од горућих проблема са суседном државом нашло на дневном реду заједничког састанка, изразили су и у опозицији, који од председавајућег Савета министара БиХ траже званичне одговоре.
- Радо бих питао председавајућег Звиздића да ли је послао јасну поруку хрватским властима да је БиХ суверена држава и да се коначно престане петљати у унутрашњу политику наше државе, али то нисам урадио из простог разлога, јер би ме одговор поново разочарао. Довољно ће бити да Савет министара коначно обавести јавност о поменутим питањима, мада већ сада могу претпоставити одговор, а он би могао гласити да ни једно од горућих питања није решено, нити је било предмет разговора – изјавио је посланик СДП у парламенту БиХ, Саша Магазиновић. Изузимање локације
Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић, која је и председавајућа Радне групе за праћење активности у вези са могућом изградњом одлагалишта на локацији Трговска гора, пре заједничке седнице Савета министара и Владе Хрватске позвала је Савет министара БиХ да од хрватских власти затражи изузимање те локације. Овај проблем је дугогодишњи.
Прочитајте ОВДЕ зашто су Хрвати у паници и кажу да секу грану на којој седе?
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Упркос протестима житеља с обе стране, проблем још није решен.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА