Најновије

ЦРНОГОРЦИ СЕ ПРАВДАЈУ: "Нећемо у рат против Срба и Албанаца!"

Црна Гора своје војнике неће упућивати у рат ни против Срба, ни против Албанаца на Косову, изјавио је црногорски министар одбране Предграг Бошковић.

Мило Ђукановић (Фото: nato.int)

Како каже, Црна Гора ће своје војнике ангажовати само у контексту промоције, очувања и јачања регионалног и глобалног мира и безбедности.
Он је у интервјуу агенцији Мина рекао да је његова недавна изјава истргнута из контекста, на "веома малициозан" начин, својствен, како је навео, "појединим медијима који заговарају назадну и одавно превазиђену политику и не мире се са чињеницом да је Црна Гора самостална држава, а камоли држава која је по свим параметрима лидер у региону". 
- Чланством у НАТО, Црна Гора је постала део система који баштини вредности на којима почива савремено демократско друштво. Једна од тих вредности је унапређење и очување мира и стабилности у кризним подручјима широм света - казао је Бошковић. 
Према његовим речима, Црна Гора ће, као поуздан савезник, у складу са својим капацитетима, доприносити успостављању и јачању мира, као што је то радила и до сада, учешћем у међународним мисијама. 
- У том контексту, наша држава, сада и у својству чланице НАТО, у сваком свом ангажману, промовисаће искључиво мир и стабилност, било да се ради о регионалном, или о међународном контексту - истакао је Бошковић. 
То је, како је казао, била једина порука његове изјаве. 
- Црна Гора своје војнике неће упућивати у рат ни против Срба, ни против Албанаца на Косову, већ ће их ангажовати само у контексту промоције, очувања и јачања регионалног и глобалног мира и безбедности било да је у питању Косово или нека друга територија која је заједнички договор 29 чланица Северноатлантског савеза - поручио је Бошковић. 
Како је навео, то је порука свима који свим снагама покушавају да креирају искривљену слику и да на неистинама граде своју политику и позиције. 
На питање шта ће бити приоритети у раду Министарства у наредном периоду, Бошковић је рекао да је сектор одбране прошао кроз 11-годишњи период веома исцрпних и захтевних реформи, који је Црну Гору препоручио да у јуну постане 29. чланица НАТО савеза. 
- Овим чином валоризовали смо досадашње напоре у реформама система одбране и реализовали један од главних спољнополитичких циљева дефинисан одмах по обнови државне независности - казао је Бошковић. 
Он је истакао да, бити део најмодернијег војно-политичког савеза, за малу државу попут Црне Горе, представља изузетну привилегију, али и додатну обавезу да, континуираним спровођењем реформи, оправда указано поверење и позиционира се као поуздан савезник и кредибилан фактор стабилности на подручју Западног Балкана. 
У складу с тим, како је навео, њихови приоритети биће усмерени ка даљој модернизацији и опремању оружаних снага. 
- Радићемо континуирано на усавршавању нашег кадра у сарадњи са савезницима, у циљу континуираног усвајања неопходних вештина и знања дефинисаних НАТО стандардима за постизање највишег нивоа интероперабилности, односно способности да одговоримо актуелним безбједносним изазовима, ризицима и пријетњама на националном нивоу и у оквиру колективног система безбједности -казао је Бошковић. 
Према његовим речима, посебно, високо место на листи приоритета заузима учешће Војске Црне Горе (ВЦГ) у очувању међународног мира и безбедности. 
- Наши војници ће и даље учествовати у мировним мисијама и операцијама под вођством НАТО, ЕУ и УН. Такође, наставићемо са усклађивањем националне легислативе са међународним прописима, како би и формално-правно били у могућности да пратимо савремене токове у оквиру Алијансе - прецизирао је Бошковић. 
Он је подсетио да је планирано да Црна Гора до 2024. године достигне ниво од два одсто БДП издвајања за одбрану. 
- Чиме ће се створити предуслови за даље опремање, набавку и реформу оних сегмената који су нам потребни да би били препознати као интероперабилан и поуздан савезник - додао је Бошковић. Погледајте ОВДЕ велику акцију српске полиције. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како функционише црногорска криминална хоботница:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА