Најновије

МАКЕДОНЦИ НЕЋЕ У НАТО, АЛИ ИХ НИКО И НЕ ПИТА: Зваће се Горња Македонија, и Грци ће дићи рампу!

Иако становништво Македоније не жели чланство у НАТО-у по цену промене имена, власт их, изгледа, неће ни питати за мишљење.

Протести у Македонији (фото: Јутјуб принтскрин)

Питање уласка Македоније у састав НАТО-а могло би да буде решено у наредна три до четири месеца, изјавио је неименовани европски дипломатски чиновник, сазнаје Спутњик. Како је рекао, преговори су се на иницијативу САД драстично убрзали, а план је да буду завршени на јесен.
Медији су раније писали да Северноатлантска алијанса планира да до пролећа 2018. године у свој састав уврсти и Македонију, а како би се то постигло, званично Скопље би требало да промени назив државе. Проблем са називом државе кочи и европске интеграције Македоније, будући да се Грчка противи што та бивша југословенска република носи назив као северна грчка област.
Постојање планова да се убрза чланство Македоније у НАТО-у за Спутњик је потврдио и Александар Митевски из македонског Центра за истраживање и аналитику.
„Постоји такозвани ’план 3-6-9‘ који је Зоран Заев најавио, а везан је за процес учлањења Македоније у НАТО у наредна три месеца, што би значило да би Македонија или променила име и можда била преименована у Горња Македонија, или треба да уђе у НАТО под привременом референцом која траје већ 27 година — Бивша Југословенска Република Македонија. Ова друга опција је немогућа јер Грчка неће допустити да Македонија уђе у састав Алијансе под привременом референцом“, објашњава Митевски.
Он додаје да мађарски медији пишу о наводним преговорима између министара спољних послова Македоније и Грчке да се Република Македонија преименује у Горња Македонија.
„Ако се то догоди, онда заиста постоји могућност да Македонија у наредних три до шест месеци уђе у НАТО, али би то дефинитивно код нас изазвало велику кризу јер становништву не пада на памет да држави промени име. Такође, када је реч о рејтингу НАТО-а у Македонији, он је такође неповољан по планове Зорана Заева јер становништво не жели чланство у НАТО по цену промене имена“, категоричан је Митевски.
Како каже, македонска опозиција може да покуша да блокира овај процес легалним путем, кроз институције, али не може да утиче да народ не изађе на улице и одбрани оно што је за њих светиња.
„Ако садашња власт и њихови западни партнери реше да се име промени и Македонија уђе у НАТО са новим именом, не видим шта би опозиција могла да направи путем права и закона. То би сасвим сигурно био разлог да људе поново видимо на улицама и да имамо нову нестабилност. Такође, не верујем да ће власт расписати референдумом о чланству у НАТО, јер Заева није брига за мишљење народа, а и зна да му референдум не би прошао. Мислим и да су овде присутни исти они сценаристи који су направили кризу у Црној Гори због начина на који је та земља смештена у НАТО, па референдум ни због тога не очекујем“, каже Митевски за Спутњик. А зашто Руси не гасе пожар у Црној Гори, читајте ОВДЕ. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је народ поушао да брани Македонију
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА