Најновије

Ово је руски план за свемир који излуђује западне астрономе (ВИДЕО)

Тим руских инжењера у најскорије време намерава да у Земљину орбиту лансира сателит „Светионик“, који би требало да постане „најсјајнија звезда“ на ноћном небу, пише „Дејли мирор“.

"Светионик" (Фото: Јутјуб)

Међутим, неки астрономи изразили су незадовољство због те идеје, с обзиром да ће појављивање „џиновског рефлектора“ у свемиру отежати њихов рад.
Пројекат под називом „Светионик“ развио је тим Московског политехничког универзитета, који је успео да преко интернета прикупи 30.000 долара потребних да спроведе ту идеју.
​Сâм уређај за лансирање је врло мали, отприлике је велик као рагби лопта. Али након доласка у орбиту „Светионик“ ће отворити рефлектор у облику правилне пирамиде рефлектујуће површине 16 метара квадратних, који ће на Земљу почети да баца огромне сунчеве зраке.
Према прорачунима неких стручњака, сателит неће моћи да достигне ниво светлине Месеца или Венере. Ипак, он ће моћи да засени небеска тела као што су Марс или Северњача, истиче лист.
​Из очигледних разлога нису сви задовољни због чињенице да Руси намеравају да додају „огроман рефлектор“ на ноћно небо.
„Из све снаге се боримо да небо на нашој планети буде тамно. Срце ми се цепа кад помислим да сви ти напори могу да падну у воду због неке смешне спонзорисане глупости“, каже астроном Ник Хоус из Килдерске опсерваторије која се налази у Великој Британији.
Међутим, конструктори „Светионика“ инсистирају да имају добре циљеве. Као један од главних задатака пројекта они су означили „популаризацију астронаутике и свемирских истраживања у Русији, као и повећање атрактивности научно-техничког образовања међу младима“.
Прочитајте ОВДЕ зашто амерички медији Путина пореде са Ал Капонеом?
Извор: rs.sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

У Лондону је била изложена изложба експоната свемирског програма, иначе омаж иновацијама бившег Совјетског савеза и ривалитета Москве и Запада за време Хладног рата. 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА