Најновије

Вучићев пријатељ Орбан жели Војводину у саставу "велике Мађарске"?! (ФОТО)

Мађарски премијер Виктор Орбан је на свом службеном Фејсбук профилу објавио фотографију глобуса на којем су исцртане некадашње границе Мађарске која обухватају и велике делове територија Хрватске, Србије и Румуније.

Орнаб и Вучић (Фото: kormany.hu)

Фотографију је објавио уз напомену 'Испит из историје', што је алузија на државну матуру која се у Мађарској одржава ових дана, а Орбан се на завршне испите осврнуо и у неколико претходних објава на друштвеној мрежи. 

Иако је евидентно реч о историјској карти, а у Орбановој објави нема директне референце према суседним државама, из коментара обожаватеља мађарског премијера уз Фејсбук статус стиче се утисак да су они све схватили као носталгију за некадашњим временима у којима је мађарска територија обухватала и значајне делове данашњих независних држава.

Тако многи хвале премијера и спомињу 'велику Мађарску', а неки се и директно осврћу на румунског председника Клауса Иоханиса, који је ових дана отворено оптужио мађарског лидера за територијалне претензије према румунској регији Székelyföld.

"Ово је прави одговор Иоханису", каже један од коментатора.

Ово није први пут да мађарски премијер користи географију двојаких конотација која у суседним државама наилази на негативне реакције. Тако је у децембру прошле године такође на свом Фејсбуку објавио шкакљиву фотографију са састанка председништва своје странке - на њој је у првом плану била голема карта 'велике Мађарске' која обухвата добар део територија Хрватске и Словеније.

Слична се ситуација догодила и средином 2019. када је карту на Твитеру објавила канцеларија који је у саставу кабинета мађарског премијера. Ту је била додана и жалопојка 'да је изгубљено две трећине територија'.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Сада је на мети и Војводина, али јасно је и зашто медији које контролише српска власт, желе да зажмуре на овај гаф Мађара. Ипак је он "Вучићев пријатељ...". Вучић се је на почетку пандемије коронавируса отишао у ненајављену посету мађарском премијеру. Председник Србије је тај састанак окарактерисао као "пријатељски", а на њему су разговарали билатералним односима, за које, како је председник Србије рекао, "већ су достигли ниво најбољих у историји две земље".

- Желимо те односе да даље градимо. Имаћу билатерални састанак са Орбаном којег сматрам искреним пријатељем Србије, са којим ћу разговарати о билатералним односима, економској сарадњи, европском путу Србије, али и Косова - рекао је Вучић.

Исто тако, Орбан је у октобру прошле године дошао у изненадну посебу Београду, која је по свему судећи била "приватна".

Младић пред војницима упао колима у мигрантски центар у Обреновцу! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Jutarnji.hr/ direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА