Најновије

ДИЈАЛОГ ИЛИ МОНОЛОГ СА ОПОЗИЦИЈОМ? "Може јавна расправа о КиМ, нећемо код Вучића на канабе"

Да ли ће у оквиру дијалога о Косову за исти сто сести опозиција и председник Србије? Када се чују поруке које размењују, такав сценарио тешко је замислив. Иако опозиција није потпуно одбила позив председника, тврде да услова за прави дијалог нема. Под каквим околностима би опозиција учествовала у дијалогу о Косову?

Александар Вучић (фото: Јутјуб принтскрин)

Председник Србије тврди да о Косову жели да разговара са свима. Чак и са опозицијом, иако се, верује Вучић, опозициони политичари у политику слабо разумеју.
"Шта су то паметно смислили у претходне четири године, а шта су то урадили у претходних 15 година, а да је било паметно. И какву сте чак и паметну критику чули? Ја је још нисам чуо", рекао је председник Србије Александар Вучић.
Или верује да су у питању Косова паметнији, или председник опозицију зове из других разлога?
"На делу је селективно уважавање опозиције. Ви сте ђубрад, али сте ми сада потребни да испуним обећања, која сам дао тамо где треба. Ми бисмо у том случају били употребљени искључиво за, што кажу, крвава места као тампон или вата да упијамо оно што је крваво", сматра Бранислав Лечић из Демократске странке.
"Присвојио је целокупну власт у земљи, али се у доношењу тешке одлуке кукавички заклања иза народа. Не пита грађане ни за шта друго, подсмева им се, али му за Косово требају. И опозиција. Треба му дијалог само о Косову, зашто?", каже лидер Покрета слободних грађана Саша Јанковић.
"То јесте тражење ретроактивног алибија, јер зашто таква врста дијалога није организована пре него што сте потписали Бриселски споразум. Не бисмо хтели да будемо само кулиса у једној представи коју господин Вучић и његови сарадници играју", наводи посланик Ђорђе Вукадиновић.
Иако са сцене не силази, опозиција има услове под којима би играла.
"Ако жели заиста дијалог са опозицијом, ево, Скупштина је одлично место. Може да буде округли сто, може конференција, али не одлазак на канабе", каже Вукадиновић.
"Да се ослободе све медисјке институције. Да то не буде партократска прича него да можемо да кренемо у озбиљан дијалог", наводи Лечић.
Да за такав дијалог услова у Србији нема, сматра новинарка Јована Глигоријевић.
"Ова власт, мада не само ова, има склоност да се затвори у круг истомишљеника од којих ће чути оно што жели да чује, где се контраргументи не прихватају. Јавни језик је постао толико агресиван да мислим да је дијалог нешто чему треба испочетка да учимо како се то уопште ради", рекла је Глигоријевић.
А онда и да се дефинишу теме - јер када председник зове на разговоре о Косову, опозицији није најјасније о чему се конкретно разговара, после свих договора који су већ постигнути у Бриселу. А ко је упозорио Вучића речима "Не обмањуј да је одрицање од Косова рецепт за дугорочни мир и просперитет", читајте ОВДЕ. Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шешељ: Вучића су уценили, мораће да призна Косово
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА