Најновије

РУСИ СПРЕЧИЛИ АТЕНТАТ НА ДОДИКА: Паклени план тајних служби БиХ проваљен у последњем тренутку

Руска обавештајна служба (ФСБ) спречила је у последњим тренуцима атентат на председника Републике Српске Милорада Додика.

Додик (Фото: Јутјуб)

Одлично обавештени извори из безбедносних кругова наводе да су тајне службе БиХ до детаља испланирале напад на Додика за 23. април, када је лидер РС у Доњој Градини присуствовао комеморацији Србима убијеним у геноциду у логору Јасеновац.

Осмица стоји иза свега

Према овим сазнањима, главни оперативац акције био је Осман Мехмедагић Осмица, шеф тајне службе БИХ и бивши телохранитељ Алије Изетбеговића.
Од атентата се, међутим, одустало кад су руски безбедњаци у сарадњи са српским колегама провалили паклени план и спречили хаос.
- Планирали су да се током Додиковог говора изазову нереди који би кулминирали великим сукобима, а главна мета је био управо Додик, на кога би неко пуцао у том метежу. У ту сврху чак су у публику инфилтрирали тридесетак терориста с Косова, који су сви одреда били под Осмичином контролом. Међутим, на комеморацију су дошли и тадашњи премијер Србије Александар Вучић и патријарх Иринеј, што је терористима покварило планове, пошто су из тог разлога наши и руски обавештајци подигли опрезност до максимума. У припреми догађаја, а нарочито поучени искуством из Поточара 2015., уз помоћ својих поверљивих људи сазнали су за опасну заверу бошњачких тајних служби, и то је атентаторе натерало да се примире - преноси  извор и додаје да им Додик смета јер се бори за јаку РС и Србију, а други његов 'грех' је што је препрека ширењу радикалног ислама из БиХ и Косова на Српску и Србију.
У Додиковом кабинету није било могуће добити коментар, а с друге стране, стручњак за тероризам Џевад Галијашевић упозорава да Додик има много непријатеља у Сарајеву.
- Његови непријатељи нарочито су бројни међу муџахединима, које контролишу Бакир Изетбеговић и СДА. Он се противи концепту Исламске државе коју је направио Алија Изетбеговић много пре ИД. Због тога је на мети многих екстремиста у БиХ - истиче Галијашевић, додајући да ОБА стално држи под присмотром истакнуте личности у РС, али и Србији.
- Осмица је за то формулисао 14 оперативно-техничких мера. Податке размењују са Тачијевом обавештајном службом, која такође надзире политичаре у Србији. На овогодишњем комеморативном скупу у Градини било је примећено неовлашћено присуство великог броја лица за које се претпоставља да су оперативци ОБА. Који је био њихов задатак, тешко је рећи, али није искључено и да је требало изазвати некакав хаос који би био искоришћен за ликвидацију Милорада Додика - закључује Галијашевић.

Зна их ко злу пару

Политички аналитичар из Бањалуке Анђелко Козомара оцењује да је Додик због својих патриотских ставова и поступака честа мета онима који желе крај РС.
- Министарство безбедности БиХ, које би требало да надзире стране терористе и убице које долазе у БиХ, уопште не води рачуна о безбедности Додика јер се с њим не слажу око унутрашње политике. Додик је готово сваког дана изложен опасностима и мислим да и не рачуна на заштиту из БиХ, већ се ослања на службе безбедности Српске и Србије. Када је у питању деловање ОБА, ми у Бањалуци немамо никаквих илузија да нам желе добро. Ту је све јасно, ОБА је наследник АИД, злочиначке муслиманске агенције из рата, а Осмица је командовао и њом - подсећа саговорник.
Мирослав Бјеговић, декан на Факултету за студије безбедности "Едуконс", каже да су постојале индиције о овом нападу:
- Безбедносне службе РС су имале ову информацију, која је "процурила" из ОБА. Мислим, ипак, да прави циљ није био атентат на Додика, већ застрашивање и дестабилизација РС, а све ради увођења БиХ у НАТО, где ОБА има кључну улогу. Македонски премијер Зоран Заев, кога многи оптужују за пакт са Шиптарима, могао би да изгуби власт због Косова! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Додик о одбацивању оптужнице: Једина исправна и логична одлука
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА