Најновије

АМЕРИКАНЦИ НАМ ПОНОВО ПРЕТЕ СИЛОМ! Брајан Хојт Ји: САД ће у Србији ратовати против Руса!

Брајан Хојт Ји, специјалац америчког председника Доналда Трампа за Балкан, поново нам је припретио да САД неће скрштених руку гледати како Србија развија све ближу сарадњу и везе са Русијом!

Брајан Хојт Ји (Фото: Јутјуб)

У интервјуу за "Глас Америке", он је јасно ставио до знања да ће се Америка свим силама борити против све јачег утицаја Москве у Србији и на Западном Балкану.

Чији је малигни утицај

Ји, који је заменик помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију, поновио је да Русија шири "малигни утицај" у овом делу Европе.
Ангажман САД на Балкану остаће снажан. Тамо где Русија и САД немају исти интерес САД ће бранити интересе и вредности које заступају са својим савезницима. Западни Балкан је један од примера где САД морају остати опрезне без преувеличавања руског мешања у изборе и утицаја који покушава да прошири. Желимо да будемо сигурни да ни Русији нити било ком другом актеру неће бити лако да утиче на спољну или унутрашњу политику на Балкану. Ако Русија жели не само да се меша у изборе, већ и да руши демократски изабрану владу земље која је недавно постала чланица НАТО, онда и друге државе на Балкану треба да буду опрезне, навео је Ји за "Глас Америке" и отворено признао да ће САД предузети кораке да "ојачају земље Западног Балкана у борби против лошег руског утицаја"?!
Он је посебно напоменуо да је Америка забринута због руског хуманитарног центра у Србији, јер у њему види прикривену базу за шпијунирање америчких интереса на Балкану.
Саговорници упозоравају да су Јијеве речи само потврда да ће Србија бити изложена снажним притисцима из Вашингтона. Они напомињу да по сваку цену морамо остати уравнотежени између Истока и Запада.
Бивши амбасадор у УН Владислав Јовановић каже да Хојт Ји ради оно што је некада чинио Ричард Холбрук.
- У Стејт департменту увек изгледа мора да буде један бичевалац, познат по директном језику, који се грубо позива на моћ своје земље. Међутим, Србија је некада била сама, а сада Америка мора да прихвати нову реалност да имамо савезнике у читавом свету, од Русије, Кине, Немачке, Турске, Емирата... Ако већ говоре о малигном утицају, онда он није руски, већ амерички, који је сто пута израженији. Та њихова повика ми више личи на ону стару: држ'те лопова - каже Јовановић.
И уредник "Новог стандарда" Жељко Цвијановић истиче да су САД последњих месеци веома посвећене неутралисању руског утицаја на овим просторима.
- Имали су извесног успеха у Црној Гори и у Македонији. Забрињава што су сви ти успеси привремени и нестални све док руски утицај не буде побеђен у Србији. Још већи проблем је што нас америчка настојања воде у унутрашњи сукоб, будући да је српски народ ближи Русији, а елите Западу. Зато је огромна одговорност на власти да сачува своју спољну политику баланса. Свако превелико нагињање према Западу, за које постоје најаве, трајно ће дестабилизовати државу изнутра - упозорава Цвијановић.

Параноја Амера

С друге стране, аналитичар Бранко Радун каже да Америка дугорочно гледа како да се обрачуна с Русијом на Балкану.
- Иако је Русија на Балкану присутна с мање од 10 одсто, Американцима је то и даље неприхватљиво. Рекао бих да су параноични. Ми немамо куд, морамо да се одупремо, јер у супротном не бисмо били ни кредибилан партнер било коме - подвлачи Радун.

Јесу ли ћебад и кревети у руском центру шпијунска опрема?!

Српско-руски хуманитарни центар у Нишу трн је у оку Вашингтону, а његов директор Бојан Гламочанин каже да је добијање дипломатског статуса тог центра најбитније због финансија.
- Центар када добије опрему, дужан је да плати део царине и порезе, а ако би добио ту привилегију дипломатског статуса, онда би тај вишак новца који би остао од плаћања царине и пореза могао да уложи у куповину опреме. Русија и даље у томе хоће да нам помогне. Постоји опрема коју смо тражили од њих, ништа није шпијунско. Ако су агрегати, кревети, ћебад и слично шпијунска опрема, онда је то стварно шпијунско... - рекао је Гламочанин.
Потпредседник СРС Зоран Красић рекао је да Руси познају Вучића боље од Срба и да му због тога не дају оружје. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Хојт Ји: Добра сарадња САД и Србије
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА