Најновије

НАЈСТРАШНИЈЕ ОРУЖЈЕ: Ове силе имају могућност да неколико пута униште планету

Количина нуклеарног оружја у свету наставља полако да се смањује, истовремено, многе државе саопштавају да настављају развој и модернизацију својих нуклеарних арсенала, наводи Стокхолмски међународни институт за истраживање проблема мира (СИПРИ) у свом саопштењу за штампу поводом објављивања годишњих података о залихама нуклеарног оружја у свету.

Атомска бомба (Фото: Pixabay)

Према подацима института СИПРИ, почетком 2017. године у поседу девет држава (САД, Русије, Велике Британије, Француске, Кине, Индије и Пакистана, Израела и Северне Кореје) налазило се око 14.935 нуклеарних бојевих глава. То је нешто мало мање него прошле године када је било 15.395 јединица. Од наведеног броја оперативно је било око 4.150 јединица, објашњавају аналитичари Института.
Експерти СИПРИ су још једном констатовали да се смањење наоружања врши, пре свега, на рачун нуклеарног арсенала САД и Русије које поседују 93 одсто светских залиха нуклеарног оружја.
Ипак, процес се крец́е полако, без обзира на међународне споразуме, сматрају у СИПРИ. У исто време, настављају експерти, обе земље имају дугорочне и скупе програме модернизације нуклеарног оружја.
САД на пример, планирају да у периоди од 2017. до 2026. године потроше 400 милијарди долара на подршку својим нуклеарним снагама и њихову обнову. Није искључено да САД у наредних 30 година на нуклеарне програме потроше до билион долара.
- Прогнозирани раст америчких расхода није неочекиван. Актуелна администрација САД наставља амбициозне планове нуклеарне модернизације које је покренуо Барак Обама - рекао је један од истраживача СИПРИ Ханс Кирстенсен, чије речи се наводе у саопштењу за штампу.
У аналитичком извештају СИПРИ се наводи да арсенали других нуклеарних држава нису велики, али све те државе или су почеле са инсталацијом нових система за превоз нуклеарног оружја или су објавиле саопштења о таквим програмима. Као пример таквих држава експерти наводе Кину, Индију и Пакистан.
Аналитичари сматрају да Северна Кореја располаже са материјалом довољним за прављење 10 до 12 нуклеарних бојевих глава, што показује да су се могуц́ности Пјонгјанга прошириле у односу на 2016. годину. Северна Кореја је прошле године извела невероватан број тестирања различитих ракетних система са променљивим резултатима.
- Без обзира на недавни прогрес у међународним преговорима о забрани нуклеарног оружја, свих 9 држава имају дугорочне програме за модернизацију. То говори да ниједна од тих држава нец́е бити спремна да се одрекне својих нуклеарних арсенала у догледној будуц́ности - наводи истраживач СИПРИ Шенон Кајл у саопштењу за штампу. Погледајте ОВДЕ нову ескалацију насиља у Нагорно Карабаху. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте занимљиву анимацију о разорној моћи нуклеарног оружја:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА