Најновије

ХУКА МОТОРА, СТРУГАЊЕ ГУСЕНИЦА И ЕКСПЛОЗИЈЕ ТОПОВА: Тенкисти Србије завршили прву трку на Војним играма! (ФОТО/ВИДЕО)

Тенкисти Србије завршили су прву трку групног дела такмичења на 3. Међународним војним играма.

Тенковски биатлон 2017 (Фото: mil.ru)

Тенкисти Војске Србије завршили су своју прву трку на Међународним војним играма у Русији резултатом који је слабији од очекиваног, али није пресудан. Наспрам себе Срби су имали екипе Киргизије и Русије, иначе апсолутног победника на свим досадашњим такмичењима Тенковског биатлона. Данас се такмичила наша прва посада, а у овој фази такмичења предстоје нам још две индивидуалне трке. Након што се зброје резултати трка све три посаде, добићемо коначан резултат који ће дати одговор на питање којих 12 земаља иде у полуфинале.

Друга посада Војске Србије такмичиће се у уторак, 1. августа, а наши тенкисти се надају уласку у полуфинале. На Тенковском биатлону учествује 57 екипа из 19 земаља. Екипе Лаоса и Уганде учествују први пут. У досадашњем делу такмичења најбољи резултат постигла је Русија, друга је Кина. Кинези, Белоруси и Индијци су једине три репрезентације које су довезле своју технику, док се све друге војске такмиче на руским тенковима Т-72 Б3. Трка је одржана на војном полигону Алабино у близини Москве, а састојала се од испита вештине, брзине и прецизности гађања.

Стаза је дугачка 10,5 километара, возе се два и по круга, а екипе треба да за што краће време реше сложене задатке: савладају маневарско земљиште тзв. „змију“, попуне обртни транспортер, гађају топом, пређу водену препреку, савладају брдо, прођу кроз задимљени простор и противтенковски ров, пређу бетонски мост, „чешаљ“ и минско поље, савладају коси нагиб, пређу ескарпу (вертикални зид висине 90 цм) и гађају у мете митраљезима ПКТ и НСВ. Док трају трке, расположење на трибинама се мења — од потпуног мука до бурног навијања, а навијачку атмосферу допуњује хука мотора, бучно стругање гусеница о стазу и експлозије топовских пројектила. Погледајте трку прве групе која је данас возила своју прву трку на Алабину: Такмичења у оквиру 3. Међународних војних игара стартовала су у суботу на полигону Алабино, али се надметања истовремено одвијају на 21 полигону, у 28 војних дисциплина и у пет земаља: Русији, Азербејџану, Белорусији, Казахстану и Кини, а такође и у акваторији три мора — Црног, Каспијског и Јапанског. Чак и НАТО има свог представника на играма - Грчку. Војску Србије, осим тенкиста, представљају и војни кувари, у дисциплини „Пољска кухиња“. Према пропозицијама, прва фаза „Пољске кухиње“ је такмичење из ватрене оспособљености. Наше куваре сутра очекује пробно гађање из аутоматске пушке АК-74 калибра 5,45 милиметара, коју српска војска не користи, а којом ће се војници служити у тој фази такмичења. Први такмичарски дан за наше куваре је 1. август, а мегдан ће поделити са Русијом, Белорусијом, Израелом, Азербејџаном и Монголијом. Након такмичења на стрелишту, кувари и пекари ће се „преселити“ на свој терен — у пољску кухињу, где их очекује такмичење у припремању хране и печењу пекарских производа. Међународне војне игре трајаће до 12. августа, када ће бити одржано и финале Тенковског биатлона. Тренутно је у току трка друге групе, коју можете да пратите уживо: Након свечаног отварања, министар одбране РФ Сергеј Шојгу обишао је штандове учесника Међународних војних игара, а најдуже се задржао на српском штнду. О чему је Шијгу разговарао са Србима и шта је наручио од наших кувара, прочитајте ОВДЕ. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА