Најновије

ПОЧЕЛИ ПРЕГОВОРИ О СИРИЈИ: Стигле све делегације, а ово ће бити главна тема! (ВИДЕО)

У Казахстану је данас почела пета рунда преговора о Сирији под окриљем Русије, Ирана и Турске, а присутне су и делегације сиријских власти и опозиције.

Астана (Фото: Јутјуб)

"Све делегације које су планиране да учествују у овој важној фази преговора на којој ће зараћене стране разговарати о формирању "зона без сукоба" су стигле у Астану", изјавио је јутрос шеф казахстанске дипломатије Каират Абдракхманов, преноси агенција Анадолија.
Деветочлана делегација наоружаних опозиционих група стигла је у Астану како би учествовала на индиректним преговорима с делегацијом сиријског председника Башара ал-Асада, пренела је казахстанска новинска агенција Казинформ.
Абдракхманов је рекао да ће главна тема преговора бити одређивање граница и других садржаја везаних за успостављање неконфликтних зона у Сирији, а што су начелно на мајској четвртој рунди преговора договориле делегације Турске, Русије и Ирана.
Преговори у Астани одржавају се паралелно с преговорима у европском седишту УН-а у Женеви.
Сиријска војска саопштила је уочи почетка преговора у Казахстану да је привремено прекинула борбе на југу земље и да ће то примирје трајати до 6. јула. 
Уз посредство Турске и Русије у Сирији је 30. децембра прошле године постигнут начелни договор о прекиду сукоба, а у јануару су почели преговори у Астани који за циљ имају креирање механизма имплементације примирја. Турска је гарант поштивања примирја од сиријске опозиције, а Русија и Иран као савезници сиријског председника гарантују поштовање споразума с те стране.
Дубока политичка и сигурносна криза у Сирији ескалирала је у грађански рат почетком 2011. године.
Прочитајте ОВДЕ зашто је Тилерсон признао пораз САД у Сирији?
Извор: Ал Џазира Балканс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин сматра да би најбољи исход мировних преговора у Астани био када би их спојили са женевским.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА