Најновије

ПЛЕНКОВИЋ: За Загреб нема важније државе од БиХ, ево зашто!

Друга заједничка седница Савета министара БиХ и Владе Хрватске одржана је у Сарајеву, након које је премијер Андреј Пленковић поручио да за званични Загреб нема важније државе од БиХ и да је њихова повезаност историјска а перспектива заједничка.

Андреј Пленковић (Фото: Јутјуб)

Председник Савета министара БиХ Денис Звиздић је након седнице владе новинарима рекао да је Хрватска земља која снажно лобира за циљеве те земље - ЕУ интеграције, а, како је рекао, очекујемо то и даље јер БиХ жели да уђе у европско чланство што пре.
"За нас је важно да овај састанак постане референтан у мозаику односа и не само због потписивања пет споразума, већ и због чињенице да смо у тросатној расправи прошли десет тачака и дотакли битне ствари", казао је Пленковић и додао да две владе желе да реше што је могуће више отворених питања.
Загреб, казао је, настоји да подржи БиХ као целовиту и функционалну државну на реформском путу и путу према ЕУ".
"У економском смислу Република Хрватска је први трговински партнер БиХ, она је нама шести, и у протеклим смо годинама уложили око милијарду евра и намеравамо и даље", додао је Пленковић.
Нагласио је да је за Хрватску посебно важно да у уставном устројству БиХ пошаље поруку да брине о положају хрватског као конститутивног народа у БиХ.
Пленковић очекује да и остали властитим иницијативама на најпримјеренији начин уреде односе и посебном светлу предстојећих избора испуне све критеријуме како би тај процес био уређен и правичан.
"Хрватска у БиХ има партнера и пријетаља", поручио је хрватски премијер.
Пленковић је истакао да од надлежних институција БиХ очекује неселективан приступ у процесуирању ратних злочина и квалитетну размену информација.
Прочитајте ОВДЕ колико је Рамуш Харадинај платио да би постао нови премијер.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пернар и Марас напали Пленковића.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА