Најновије

СРАМОТА: Хрвати терају људе са плажа!

Дошли сте на плажу, распаковали своје ствари легли. Над главом вам се појавио чувар који вам говори да се морате отићи. Шта треба да урадите?

Хрватска (Фото: Јутјуб)

Откад је донесен Закон о концесијама, приметна је збуњеност међу људима. Недавно је у јавност доспело неколико ситуација у којима су чувари терали људе с плажа, а да ти људи нису имали појма због чега су отерани.
Преведено на свакодневни, лаички језик, нови закон је широм отворио врата безакоњу и муљању, и то с нечим у чему не би смело бити муљања, пише хрватски Индеx. 
Да не улазимо у детаље самог закона, прећи ћемо на оно што нас највише занима: на кога се тај закон примењује и шта он тачно ограничава? 
Односно, да буде још једноставније: ако пожелимо да раширимо своје ствари на било којој плажи у Хрватској, може ли нам то ико забранити? 
За почетак треба знати да постоји нешто што се зове концесионо одобрење. То није исто што и концесија, иако људи све што садржава ријеч "концесија" често поистовећују. 
"Концесија је право којим се део поморског добра делимично или потпуно искључује из опште употребе и даје на посебну употребу или привредно коришћење физичким и правним особама, складно просторним плановима", каже Закон о поморском добру и морским лукама. 
То значи да неко по закону има право да користити комад плаже или целу плажу. А шта је то концесионо одобрење. 
Да би неко уопште покушао да полаже икакво право на плажу или комад плаже на којој сте наумили да се окупате, мора добити концесионо одобрење. 
"Ово одобрење је акт на темељу којег се физичким и правним особама даје на коришћење морско добро за обављање делатности које не искључују нити ограничавају општу употребу морског добра", каже опет закон. 
Кад неко има одобрење, тада тај неко сме да користи комад плаже на коју сте одлучили да распакујете свој ручник. Сме да постави свој штанд с палачинкама, сме да постави лежаљке или да покуша да заради на било који сличан начин. То одобрење даје се на рок до највише пет година. Ни дана више. 
Не сме вас отерати. Не сме вам ограничити простор за распакивање ствари. Не сме послати чувара код вас. 
Смете да распакујете своје ствари. Смете да лежите где желите. Смете да кажете чувару да вам се макне с очију или ћете у противном позвати полицију, пише хрватски портал. 
Ко, дакле, све спада у групу која вам не сме ништа док лежите на плажи? 
Људи који се баве превозом путника, техничким радовима као што су они на дизалици или багеру, изнајмљивањем пловила, превозом терета, чишћењем мора, изнајмљивањем скутера, изнајмљивањем банана , гума и сличних средстава, изнајмљивањем скија, изнајмљивањем падобрана или изнајмљивањем једрилица имају концесионо одобрење. 
Исто имају и они који изнајмљују миниподморнице, даске за једрење, педалине, сандолине те опрему за роњење и купање. Одобрење имају и људи са штандовима, киосцима, приколицама, монтажним објектима до 12 квадрата, шкрињама и апаратима за сладоледе. 
Људи који држе бунгее јумпинг, аqуа паркове, сунцобране и лежаљке такође вам ништа не могу на плажи. 
Због њих не брините, они вам не могу ништа забранити. 
Концесија је, с друге стране, различита од концесионог одобрења. Она, како каже закон, делимично или потпуно искључује из опште употребе комад плаже на коју сте пожелели да распакујете своје ствари. 
Да би неко добио концесију на комад плаже или целу плажу, мора да испунити цели низ компликованих правних захтева. Она се даје на рок од 5 до 99 година. 
Онај који има концесију на плажу која искључује општу употребу, може око ње ставити ограду ако је тако дефинисано лицитационом документацијом и просторним плановима. Може ставити знак да је забрањено купање. Може вам забранити купање. Може послати чувара код вас. 
Не смете се купати на плажи под концесијом. Не смете лежати где желите. Смете рећи чувару да вам се макне с очију, али за то можете сносити последице. 
Концесија може бити ограничавајућа и искључујућа. 
Ограничавајућа концесија вам може допустити слободно кретање, али задржава право да вас потера у било којем тренутку. Извор: index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како изгледа логор смрти на острву Паг:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА