Најновије

(НЕ)МОГУЋЕ: Дијалог о Космету подржава две трећине Срба!?

БЕОГРАД - Више од две трећине грађана Србије подржава идеју председника Србије Александра Вучића о започињању унутрашњег дијалога о Косову и Метохији и истовремено сматра да је Србији тај дијалог неопходан.

Кад подаци проговоре... (Фото: Pixabay)

Према најновијем истраживању агенције Фактор плус, 69 одсто грађана подржало је Вучићеву иницијативу, а 70 одсто испитаних сматра да је дијалог неопходан.
Свега 16 одсто се изјаснило да не подржава позив председника, док 14 одсто не сматра да је дијалог о КиМ неопходан.
На питање да ли ће у дијалогу учествовати сви важни актери политичког и друштвеног живота 56 одсто њих сматра да ће учествовати највећи број важних актера, 29 одсто да ће то бити мањи број, док 15 одсто нема став.
Већина од 72 одсто грађана сматра да би сви важни друштвени чиниоци требало да учествују у унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији, док такво мишљење не дели њих 14 одсто, а исто толико нема став према томе.
Какав ће, по вашем мишљењу, бити епилог дијалога о КиМ – следеће је питање које је Фактор плус поставио учесницима анкете, а 32 одсто је рекло да ће бити постигнут најшири могући договор свих важних политичких и друштвених чинилаца, 26 да неће бити озбиљног приближавања ставова важних политичких и друштвених актера, 28 да ће се остати без решења уз могућност декларативног саглашавања међу многим учесницима, док 14 одсто није изнело став.
Као разлоге за учешће у дијалогу 56 одсто грађана је истакло да је статус Косова и Метохија суштински важно питање за државу Србију, 18 да је дијалог демократски облик политичке комуникације и одлучивања, 20 процената да је потребно направити најшири могући договор међу важним политичким и друштвеним актерима, јер је КиМ питање од прворазредног и далекосежног значаја за Србију и регион, а шест одсто сматра да не треба ништа скривати од очију јавности.
На питање који су разлози против дијалога о КиМ, одговор већине, 44 одсто, био је тај да су политичке странке јако супротстављене и да не могу да воде дијалог ни о једном важном питању, док 19 одсто наводи да је то питање већ решено те да дијалог није неопходан, а 12 одсто сматра да власт треба да донесе самостално одлуку о државном питању јер је за то добила мандат.
Устав Србије који КиМ сматра делом Србије суштински дефинише за Србију прихватљиво решење и о томе нема дијалога, одговор је који је на то питање дало 25 одсто грађана.
Да започињање дијалога уједно подразумева и решење косовског проблема 11 одсто је потврдно договорило, 68 одсто је дало негативан одговор, док 21 одсто грађана није изнело став о том питању.
Анкета је рађена од 30. јуна до 6. јула на узорку од 1.200 испитаника. Прочитајте ОВДЕ шта је Вучић данас изјавио!
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

БОНУС ВИДЕО

Ако сте пропустили, погледајте Вучићев интервју за Пинк:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА