Најновије

СРПСКЕ ПОЛИТИЧАРКЕ ОДГОВАРАЈУ ВУЛИНУ: Типичан мушкарац који није ишао у војску а хоће да буде српски Че Гевара!

Предлог новопеченог министра одбране Александра Вулина да ће све жене у Србији млађе од 50 година морати да прођу обавезну обуку за давање прве помоћи и поступање у ванредним ситуацијама, а оне које су служиле војни рок, ову вишедневну вежбу одрадиће у униформи и са оружјем, наишао је на осуду јавности, како женске тако и мушке популације.

Вулин (Фото: Јутјуб)

Санда Рашковић Ивић  је рекла да јој концепт наоружаног народа није близак, као ни било који облик милитаризације друштва.
- Уз данашње методе високотехнолошког ратовања, ова војна обука и за жене више ће служити као подстицај да, не дај Боже, запуцамо једни на друге. Питам се да ли та Вулинова идеја подразумева да и министар одбране мора проћи обуку, пошто војску није служио, а да ли ће на обуку са мушкарцима или женама, свеједно ми је - рекла је Санда Рашковић Ивић, шефица посланичке групе Покрет за спас Србије - Нова Србија.
Дијана Вукомановић каже да се Александар Вулин понаша као типичан мушкарац који никада није служио војску, а машта о томе да постане српски Че Гевара.
- Концепт општенародне одбране у којој су жене болничарке је застарео. Стручњаци данас говоре о тзв. хибридном рату, и видели смо како тај рат изгледа на тлу Југославије, а идеалтипски пример је Украјина. Рат и одбрана се данас воде високотехнолошким оружјем и методама, и ту голоруки народ не може ништа, сем да се нада да неће бити тзв. колатерална штета. А Вулин ће највише допринети одбрани и миру ако се потпуно уздржи од ратнохушкачких изјава и оваквих застарелих идеја - рекла је Дијана Вукомановић.
Посланица Демократске странке Маја Виденовић, рекла је да Вулинови испади, иако су логично најјачи у јулу, трају без краја и почетка.
- Приличан напор треба да се уложи да би се разумело шта је заправо министар одбране рекао и на шта је мислио. Та неодговорна бесмислица, изговорена у паузама скакања са падобраном и хушкачких и претећих изјава министра је имала за циљ скретање пажње са важних проблема и афера ове власти. Опасније, она је још једног оголила чињеницу да је министар недостојан позиције на којој се налази, неспособан за било какав потез који не изазива општи подсмех или много горе, претећу опасност. Важније, ова изјава је и узнемирила и збунила многе грађане. Било би корисно да Вулин нађе мало времена које му примарно окупира посао портпарола председника Србије, агресивног хушкача и тровача јавног простора, да се информише да је у Војсци Србије извршена професионализација, да је то једна од ретких ако не и једина област у којој је извршена реформа. Да је и женама омогућено да добровољно служе или се и професионално ангажују у војсци - рекла је народна посланица Демократске странке Маја Виденовић. 
Посланица Нове странке Мариника Тепић каже  да је Вулин, који је најнесрећнијим сплетом околности данас високи државни функционер и то министар одбране, нема ни реч, а камоли иницијативу о ономе за шта прима плату, као што су услови рада и зараде наших војних лица, услови за војнике на служењу, питањима кључним за људе који својим животима гарантују нашу безбедност.
- Не, тиме се не бави, осим парадно позирајући пред споменицима и важним датумима. Али би зато сада војно да мобилише жене! Знате, то је толико дилетантски и ишчашено, да одмах помислите шта се сад ваља иза брега?! Шта се то дешава што треба сакрити од очију јавности, па нам је Вулин бацио ову тему у очи да се око ње вртимо док они не заврше још неки посао око продаје неке земље, неке територије, неке тендерчине, неке струје, брисања података о Асомакуму и брату Вучићу - рекла је Мариника Тепић, посланица Нове странке.
Ово мишљење не дели посланица Дубравка Филиповски, која мисли да је Вулин објаснио свој став, и да се ова тема политизује и извлачи из контекса.
- Нећу да учествујем у томе на било који начин.Ми смо по резолуцији СБ УН 1325 у обавези да жене укључујемо у сектору безбедности, мировним мисијама...Ниједна војска на свету није довољно спремна за изазове уколико нема подршку цивилног становништва. Реч је о обуци прве помоћи и цивилне заштите у ванредним ситуацијама чију неопходност су најбоље показале поплаве из 2014. године - рекла је Дубравка Филиповски.
Руски генерал послао узнемирујућу поруку Србима да се чувају Американаца. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Еспресо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вулин: Није НАТО вежба, док је Вучић командант
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА