Најновије

СТАРИ АНТИ-НАЦИСТИЧКИ ФИЛМ: Ово су Амери брутално шеровали ових дана! (ВИДЕО)

Америчке власти снимиле су 1940-их година филм „Не буди наивчина“, који упозорава на опасност коју носи нетолеранција и нетрпељивост према другим народима и расама. Филм је масовно дељен на друштвеним мрежама после насилних протеста у Шарлотсвилу.

Америчке приче... (Фото: Јутјуб)

Филм се појавио 1947. године и снимило га је Министарство рата САД, на бази раније ратне верзије направљене 1943. године.
Седамнаестоминутни филм приказује мушкарца који ватрено говори на улици оптужујући Афроамериканце и странце да узимају послове, а након његовог говора повлачи паралелу између белог национализма и успона Нацистичке партије у Немачкој.
Део филма испливао је на друштвеним мрежама током викенда (након насилних протеста у Шарлотсвилу) и био је масовно дељен и коментарисан.
„Филм из 1947. године, који је направила војска САД да би научила грађане да не падају на приче људи попут Трампа, поново је релевантан“, истакао је Омар Реган, чији је твит за закаченим снимком био подељен више од 130.000 пута.
Лако је видети зашто је Не буди наивчина постигао такав ефекат, пише Гардијан.
Филм почиње са човеком који се декларише као „амерички Американац“ и говори против људи „који заузимају послове који припадају мени“ (странаца, католика, масона).
„Чуо сам овакву реторику раније, али нисам очекивао да ћу је поново чути у Америци“, каже један од људи у публици са европским акцентом.
Он се обраћа другом човеку поред себе који слуша говорника и делује да се слаже са њим, све док овај не помене масоне. „Шта фали масонима, па ја сам масон. Хеј, па онај човек прича и о мени“, одједном изненађено констатује.
„И то мења све, јел да? Пре него што је поменуо масоне, слагали сте се са њим“, поново се обратио човек са европским акцентом, док му је млади масон рекао: „Па да, али до тада је причао о оним другим људима.“
„У овој земљи немамо 'друге људе'. Ми смо Американци. Ја сам рођен у Мађарској, али сам амерички грађанин и видео сам шта оваква реторика може да уради. Видео сам то у Берлину“, наставља да објашњава човек са тврдим акцентом.
Наводи да је био универзитетски професор у немачкој престоници и да је тамо чуо исте овакве речи.
„Био сам будала тада. Мислио сам да су нацисти луди људи. Глупи фанатици. Нажалост, није било тако. Видиш, они су знали да нису довољно јаки да освоје уједињену земљу. Зато су поделили Немачку у мале групе. Користили су предрасуде као оруже да осакате нацију“, истакао је професор.
Даље наставља да то није било лако урадити и да су морали напорно да се труде.
„Видиш, ми као људска бића нисмо рођени са предрасудама. Оне се стварају касније. Ствара их неко ко жели нешто. Запамти ово када поново будеш чуо овакву врсту говора, јер ће неко покушати да добије нешто из свега, а то нећеш бити ти“, завршио је професор са поруком. Прочитајте ОВДЕ зашто Далај Лама жели НАТО штаб у Москви! Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

БОНУС ВИДЕО

Трампова изјава о Шарлотсвилу
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА