Најновије

ДАНАС ЈЕ ПРЕОБРАЖЕЊЕ: Ево шта никако не смете да радите!

Српска православна црква данас слави Преображење Господње, празник који у црквеном календару и међу верницима има изузетан значај.

Преображење господње (Фото: Јутјуб)

СПЦ и њени верници светим литургијама прослављају успомену на догађај који се збио на гори Тавор, када се Исус Христос, према предању, први пут пред одабраним ученицима Петром, Јаковом и Јованом, преобразио и засијао као сунчева светлост.
У цркви се на Преображење, у знак захвалности Богу на плодовима које даје земља, освећује грожђе и дели народу, а у крајевима где нема грожђа, друго воће.
Сваки празник и његови обичаји везани су и за годишње доба. Зато се у народу обично каже да од Преображења углавном више нема великих врућина, а ноћи су хладније. Такође се некад веровало да је Преображење последњи дан за купање у рекама.
У народу кажу да се на Преображење преображава лист у гори и камен у води, лишће почиње да жути и опада, а вода бива хладнија. На Преображење се и небо, у глуво доба ноћи, три пута преображава.
Према веровању, на овај дан не треба спавати преко дана, јер ко данас одспава, преобразиће се, па ће целе године бити дремљив. Није добро ни да неко плаче, а ни да људи цео дан проведу у кафани, јер ће им кафана прећи у навику и постаће распикуће.
Преображење пада у Госпојинском посту који су, махом жене постиле, али тог дана је обичај да нико без изузетка не мрси. Погледајте ОВДЕ како ће Срби продавати земљу странцима. Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ово је српска традиција у Далмацији на Преображење:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА