Најновије

РУСИ НАОРУЖАВАЈУ ГЕНЕРАЛА ХАФТАРА: Путиново оружје за ново уједињење Либије!

Русија би могла почети да снабдева Либију копненим наоружањем и хеликоптерима али нема говора о довођењу руске војне јединице, изјавио је Игор Короченко, директор Центра за анализу светске размене оружја.

Хафтар ипак неће добити руске војнике (Фото: ЈуТјуб, Правда)

Маршал Либијске националне армије (ЛНА) Калифа Хафтар, који је почетком ове недеље боравио у Москви, рекао је репортерима да Либија преговара са Русијом око могућности пружања војне помоћи. Раније је Валери Варламов, директор одељења за безбедност Рособоронекспорта (компаније за извоз руске војне опреме), рекао новинарима да је Русија спремна да размотри достављање оружја Либији али да безбедносно решење преношења опреме преко северне Африке и даље треба продискутовати. - Војна помоћ Либији се може доставити у виду оружја. Нисмо још закључили да ли ће у питању бити нека врста поклона или је либијска страна у могућности да плати ове уговоре. Треба узети у обзир да је, чак и у условима унутрашњег војног конфликта, Либија и даље богата земља која извози велике количине нафте. Под разним међународним нормама, то може значити да се такви уговори морају платити, рекао је Короченко. Када се говорило о врстама оружја које Москва може понудити, стручњаци су напоменули да би то, пре свега, могла бити борбена возила, малокалибарско оружје, хеликоптери и беспилотне летелице, што је цео спектар оружја које се показало ефикасним у борби против терористичких група.

Москва неће слати војне јединице у Либију

- Наглашавам да учествујемо у антитерористичкој операцији у Сирији по позиву њених легитимних власти, али не постоји практична потреба да се прошири присуство руске војске и на територију Либије, додао је Короченко. Међутим, британске службе тврде да Руси, уствари, припремају улазак са трупама у Либију, исти онакав какав се десио у Сирији. То је веома важно из стратешких разлога за Русију, јер би тако пресекли увоз терориста са севера Африке у Сирију и тако сасекли још један крак Исламске државе. Тактика је, тврде Британци, да се генерал Хафтар снабде оружјем који ће врло вероватно поразити друге војне групације у Сирији и тако постати једини који одлучују о судбини Сирије. Тада на сцену ступају Руси, који би у Либију ушли потпуно легално на позив званичних власти, исто онако како се десило и у Сирији, пишу британски медији. Са друге стране, од раније је познато да је на исток Египта, у близини либијске границе, допремљена једна јединица руске проватне војне агенције Вагнер, за коју западни медији тврде да врши обуку снага генерала Хафтара.  Американци тврде да је Русија тајно сајбер-оружје испробавала на њиховим бродовима у Црном мору. Више о томе прочитајте ОВДЕ.
Извор: webtribune.rs, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА