Најновије

ДАЧИЋ: Позив на дијалог није позив за признавање Косова, већ...

Министар спољних послова и потпредседник Владе Ивица Дачић каже да су позив председника Александра Вучића на унутрашњи дијалог о Косову неки схватили као позив да Србија призна једнострано проглашену независност Косова, напомињући да Србија то никад неће да уради.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Ивица Дачић је рекао да не треба нико да се меша у питање о дијалогу ако су за њега и Срби и Албанци.
"Данас сам прочитао текст неког Албанца из Брисела који напада моју идеју, а Белгија и Холандија су размениле територије. Ако је нешто добровољно, без силе, онда нема потребе да се било ко секира", истиче шеф српске дипломатије.
Дачић напомиње да "неки мисле да тај проблем треба решити тако што ће Србија капитулирати".
"Србија то неће урадити. Србија позива на дијалог не зато што је слаба, већ зато што је јака и има конкретне идеје. Кажу да мој предлог нарушава границе. Које границе? Како их није срамота. Они су нарушили границе Србије, прво су срушили границе Србије, а сад кажу 'добро, нема више даље'. Тако се не може водити дијалог", истиче министар спољних послова.
Црногорски премијер Душко Марковић раније данас направио је лапсус у Подгорици, рекавши да ће самит бити одржан у хотелу "Клинтон" уместо у хотелу "Хилтон". Дачић за тај лапсус каже да је "менталног карактера".
"Клинтонова политика и даље је жива, али су се променила времена у свету. И зато унутрашњи дијалог јесте дијалог између нас. Данас бити Европљанин, бити спреман на дијалог, изгледа да значи бити антисрбин. Не мислим да је то тако", нагласио је Дачић.

"Потези Хрватске – ругалица" 

Говорећи о новим таксама које је Хрватска увела, Дачић каже да ово није први пут да Хрватска уводи такве мере и подсећа да је недавно увела и нова правила за увоз вина.
Реч је, каже, о економском проблему јер Хрватска годишње увезе из Србије 288 милиона евра, а извезе 60 милиона евра.
Постоје, напомиње Дачић, и политичке поруке које се "увек чују када се приближавамо обележавању акција 'Бљесак' и 'Олуја'".
"Прошле године, 8. априла, Хрватска није дала сагласност на поглавље 23, 22. јула је била рехабилитација Степинца, 28. јула укинута пресуда Бранимиру Главашу, сада, 1. августа, Хрватска је увела ове економске мере", подсетио је Дачић.
Министар се осврнуо и на концерт Томпсона у Слуњу, који, како је рекао, представља још једну провокацију.
"То је сада маргинално у свему овоме, али он има одређену политичку поруку. Данас је један научник послао писмо где каже зашто Томпсон држи концерт у Слуњу – па зато што је тог дана 75 година од спаљивања 463 Срба, 1942. године у цркви, од чега је 149 деце млађе од 13 година", напомиње Дачић.
"То је ругалица, ругају нам се у лице, кажу – ништа нам не можете, ми смо чланица ЕУ. Не знам зашто то раде ако смо се одлучили за добросуседске односе. Хоћемо ли ми за сваку годишњицу имати овакву политику? За регионалну стабилност потребна је политичка воља", сматра шеф српске дипломатије.

"Србија за себе – ни за Исток ни за Запад" 

Када је реч о Самиту Америчко-јадранске повеље који је данас одржан у Подгорици, Дачић је рекао да је "то добар скуп" додајући да су се на њему могли чути и изрази који су се чули у време "гвоздене завесе".
"Чули смо да земље Западног Балкана треба да се определе за Запад. О каквом сада Западу причамо када је пала 'завеса'? Где је тај Исток? Њега више нема. Овде је питање Русије, све се гледа кроз однос према Русији", напомиње Дачић.
Србија, истиче, уважава Црну Гору као државу, али је, сматра, велико претеривање кад се каже да Црна Гора има водећу улогу у одбрани региона.
"Зато сам рекао да је скуп користан, а Србија учествује релаксирано јер нема жељу да буде чланица НАТО-а, нити неког другог блока који више не постоји. Та подела се поново враћа и од земаља се тражи да се определе. Србија није ни за Исток ни за Запад, она је за себе", наводи Дачић.
Самит Јадранске повеље у Подгорици није регионални скуп, већ је његова кључна тема безбедност, објаснио је Дачић.
Додао је да је то скуп земаља, формиран 2003, које имају аспирације да буду чланови НАТО-а и његова кључна тема је безбедност, а у међувремену су три од пет земаља и постале чланице НАТО-а, рекао је Дачић додајући да је Србија посматрач у тој ситуацији.
Прочитајте ОВДЕ који то хрватски медији и зашто, кажу да српски политичари знају да Косово не може да буде део Србије?
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Министар спољњих послова Србије Ивица Дачић предложио је да Београд и Приштина изврше разграничење Косова, односно поделе територију на српски и албански део. Дачић је овај предлог изнео у оквиру такозваног дијалога о Косову, који је предложио председник Александар Вучић. Циљ дијалога је да се пронађе решење за Косово које би задовољило Србију.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА