Најновије

ОЗБИЉНА ПРЕТЊА ИРАНА НУКЛЕАРНИМ ОРУЖЈЕМ: "Ако одлучимо..." (ВИДЕО)

Ирану ће требати само пет дана да повећа обогаћеност уранијума на 20 одсто, изјавио је данас шеф Иранске организације за атомску енергију, Али Акбар Салехи.

Ирански балистички пројектил (Фото: Јутјуб)

То је ниво на којем уранијум може да се користи за производњу нуклеарног оружја.
- Ако се одлучимо, за највише пет дана можемо да наставимо да производимо уранијум чистоће до 20 одсто у нуклеарном постројењу Фордо - изјавио је Салехи у интервјуу за иранску државну телевизију ИРИБ, а преноси агенција Франс прес.
Он је, медјутим, додао да Техеран не жели да се то догоди.
- Дефинитивно, нисмо заинтересовани за такав развој ситуације. Нисмо лако постигли нуклеарни споразум да бисмо га лако напустили. Посвећени смо и лојални споразуму - рекао је Салехи.
Иран се, како наводи агенција АП, одрекао већине својих залиха 20-процентног обогаћеног уранијума после потписивања историјског нуклеарног споразума са светским силама 2015. године. Тим споразмом, ниво обогахености уранијума произведеног у Ирану је ограничен на пет одсто, а Техерану су, у замену за ограничавање нуклеарног програма, укинуте санкције.
Најновији коментари иранских званичника долазе након бројних претњи америчког председника Доналда Трампа да ће поново преговарати са Ираном или да ће изаћи из нуклеарног споразума. Ирански председник Хасан Рохани је после тога запретио да би Иран могао да веома брзо напусти нуклеарни споразум са великим силама, ако САД наставе своју политику "санкција и принуде". Погледајте ОВДЕ очајнички покушај пробоја терориста у Сирији. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је Иран покушавао да стекне нуклеарно оружје:

Бонус видео

Овако у пракси функционише ирански нуклеарни договор:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА