Најновије

"УХВАЋЕН" НА САТЕЛИТУ: Ово је све што се зна о новом кинеском стратешком бомбардеру! (ФОТО)

Медији су објавили сателитске снимке досад непознатог стратешког бомбардера који је примећен на кинеском војном аеродрому у покрајини Ченгду.

Кинески аеродром Ченгдуу (Фото: Google Earth принтскрин)

Авион је направљен у форми „летеће крило“ и вероватно је прототип перспективног кинеског стратешког бомбардера H-20, о коме се мало тога зна. О раду на том авиону први пут се сазнало 2016, али никакве подробности нису процуриле. Сада се, међутим, већ могу изнети неке претпоставке. Судећи по „летећем крилу“ и неким изјавама кинеских експерата, може се закључити да ће то бити тешко уочљива летелица направљена са коришћењем "стелет" технологија.
Резултат слика за h-20 china satellite image

По својим контурама, највише ће личити на амерички „невидљиви“ бомбардер Б-2 Спирит, али и на перспективни Б-21 и ударни дрон X-47Б. Према проценама, H-20 кинеска ратна авијација треба да добије до 2025. године. Уколико је то тачно, врло брзо ће морати да почну и озбиљна летачка тестирања, која су, судећи према томе да је уочен на сателитском снимку, вероватно већ и почела. Најбољи далеколетни бомбардер којим Кина располаже данас је Сиан Х-6К који је модернизовани совјетски Ту-16, који Кина по лиценци производи од краја 50-их година двадесетог века. Тај авион је последњих година добио савремену електронику и руске моторе Д-30КП-2. Захваљујући њима, сада има максималан независни долет до 3.500 километара (уместо 1.800). Х-6К може да носи до 6 стратешких крстарећих ракета ЦЈ-10А које су копија руских Х-55. Украјина је 2001. продала Кини 6 таквих ракета и техничку документацију за њихову производњу.

Кина данас има флоту од 50-60 Х-6К. Нови кинески бомбардер Х-20 биће способан да носи (за разлику од америчког Б-2) стратешке крстареће ракете, што ће бити огроман технолошки пробој који ће Кини омогућити да се у тој области изједначи са САД-ом и Русијом. Пекинг би тако након 2025. могао да се постепено изравна са Москвом и Вашингтоном по могућностима својих стратешких нуклеарних снага. Русија се у овој области одлучила за дубоку модернизацију свог надзвучног Т-160М2. Модерни „Бели лабуд“ са савременом електроником биће много јефтинији, а носиће нове крстареће ракете Х-101/102 са максималним дометом 4.500-5.500km, што значи да неће ни морати да улази у ваздушни простор противника па му неприметност неће ни бити важна. Све о новом руском ловцу-пресретачу МиГ-41, који ће моћи да лети и у свемир, сазнајте ОВДЕ.
Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ово су авиони којима располаже Народноослободилачка армија Кине
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА